четвер, 13 грудня 2018 р.

Біль Чорнобиля з роками не згасає.


 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильський АЕС. Ця пам’ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня було офіційне повідомлення про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертого енергоблоку. Аварія на ЧАЕС - найбільша техногенна катастрофа в історії людства. У ліквідації її наслідків брали участь близько 600 000 людей найрізноманітніших спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики – атомники, будівельники, медики, прості робітники. Вони, не шкодуючи свого здоров’я та життя, заслонили собою світ від атомного лиха.
   Цій темі був присвячений актуальний репортаж «Чорнобиль: чорний спомин, вічний біль», який 12 грудня провели працівники бібліотеки – філії № 4 з учнями 7 класу ЗЗСО № 14 (кл. керівник Бундз Л. М.). Провідний бібліотекар Лісняк Т. Є. нагадала присутнім про трагічні події, що відбулися у квітні 1986 року на ЧАЕС, розповіла про пожежних, які першими вийшли на лінію вогню, отримав смертельну дозу радіації. Діти ознайомилися з літературою книжкової виставки «Терновий вінок Чорнобиля», зачитали уривки з книг та спогади очевидців, подивилися відеоролики «Ціною життя», «Зона відчуження». Лунали вірші Л. Костенко, М. Сингаївського, М. Луків. Відеоматеріал про героїв – ліквідаторів наслідків аварії вразив і розчулив школярів.
Хвилиною мовчання юні читачі вшанували тих, хто виконав свій обов’язок до останнього подиху, хто віддав своє життя, захищаючи нашу землю від страшного радіаційного смерчу. Урятований світ – найкращий пам’ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ять про трагедію незагоєною раною залишиться в душі нашого народу. Подвиг, який здійснили ліквідатори Чорнобильської АЕС, ніколи не буде забутий.  







Немає коментарів:

Дописати коментар