пʼятницю, 18 жовтня 2019 р.

Яблука доспіли, яблука червоні


Запашні, рум’яні, 
І солодкі, і пряні, 
І кислі, і терпкі, 
І м’які, і міцні, 
І свіжі, і сушені, 
І, навіть, квашені. 
Ось такі вони – яблука! 


21 жовтня відзначається Всесвітній день яблук. Яблуня родом з Малої Азії, звідки переїхала до Палестини і Єгипту, а звідти до Європи. Яблука почали вживати в їжу понад 8,5 тисяч років тому. Смакові та цілющі властивості яблука розхвалені ще в рукописах, знайдених у єгипетських пірамідах і гробницях. Навіть комп’ютерна компанія Apple Makintosh обрала своїм символом яблуко.  До України свято прийшло з Великобританії, але частіше українці свято яблук пов’язують з яблуневим Спасом, що святкується у серпні. Яблуня на Україні - найпопулярніше фруктове дерево, тому і заслуговує на таке свято. Восени багатий урожай яблук символізує достаток та благополуччя українських родин, а також здоров’я, життєву силу, молодість, любов.
   18 жовтня працівники бібліотеки-філії для дітей № 4 запросили на свято гарного настрою «Ой, яблучко!» учнів 4-Б класу ЗЗСО № 12 (вчитель Українець Л. Л.), присвяченого саме Всесвітньому дню яблук.  З цікавими фактами про яблука, користь фруктів ознайомила дітей провідний бібліотекар Лісняк Т. Є. та звернула їх увагу на книжкову виставку «Чарівне яблучко».
Юні книголюби почули багато цікавих розповідей, віршів і легенд про яблука. Нікого не залишили байдужими веселі конкурси «Яблучні заморочки», «Почепи яблуко», «Яблучні пазли», «Фруктовий розмай». Дітлахи розгадували загадки про фрукти, вивчали скоромовки та прислів’я, дізналися багато рецептів різних страв з цього смачнючого плоду. Адже англійці недарма вважають, що той, хто яблуко у день з’їдає, в того лікар не буває. Діти отримали велике задоволення, гарний настрій і подарунки - смачні, запашні яблучка.









Немає коментарів:

Дописати коментар