пʼятницю, 28 лютого 2020 р.

Весну зустрічаємо млинцями...

Прийшла Масляна, прийшла з млинцями,
Пригостить смачненько нас із вами.
Млинці пече круглі до сметани,
Щоб сонцю радіти могли ми з вами.
Пригощайтесь, діточки, тата й мами.
Зустрічайте весну-красну разом з нами...

     Масляна є одним з найстаріших улюблених свят слов'янських народів, яке відзначають православні перед Великим постом. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні ще з язичницької культури. Смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень. Масляний тиждень, що символізує проводи зими і радісне очікування весни, служить підготовкою до останньої неділі - Прощеної. Масляну також називають Сирним тижнем, Млинницею, Колодієм. У народі це свято асоціюється зі смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних заходів - розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.
    Саме з цією метою 28 лютого у центральній дитячій бібліотеці члени клубу за інтересами для підлітків «Stylish generation» і зібралися на свято млинців «Готуємо самі - куштуйте з нами!». Бібліотекар абонементу старшого відділу Тонконог Г. В. повідала присутнім історію цього свята, розповіла про давні традиції його святкування.
   На захід був запрошений священнослужитель Свято-Троїцької церкви ПЦУ ієрей Юрій, який наголосив на важливості християнської традиції у ці дні прощати ближнього, дотримуватися заповідей, зберігати віру. Про традицію виготовлення давньої народної іграшки із соломи розповіла майстриня Албатова П.С. та представила цілу колекцію виготовлених нею народних оберегів. Вихованці драматичного гуртка "Художнє слово" центру позашкільної роботи Гнасюк Карина та Тен Каміла (керівник Тарасенко Т.Д.) запропонували до уваги глядачів кумедну сценку з відомого твору І. Нечуя-Левицького «Баба Параска та баба Палажка».
   А яке ж свято без щирої народної пісні? Святковий колорит заходу доповнили музичні твори "Масляна", "Ой, мамо, йде весна!" у виконанні учнів школи естетичного виховання Смірнова Павла, Барчука Матвія та Лисової Дар'ї (муз. керівник Макарчук А.Р.)
  У стародавні часи, безумовно, це свято не обходилося без веселих ігор, забав, гулянь. Тому дітвора залюбки спробувала свої сили у різноманітних іграх, забавах: перетягування канату, «Живий вузол», «Хто швидше на мітлі», «Півникові бої», у веселих масляних естафетах, а ще традиційно змагалися в інтелектуальних іграх, забавах, які допомагала проводити Сопільняк Катерина (ЗЗСО 18, 9-А кл.).
   Перед майбутнім постом у масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, бо рум'яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем, на яке так усі чекали. Про улюблену страву дітвори подбали батьки восьмикласників ЗЗСО №18 (кл. керівник Вакула І.А.), які гармонійно доповнили інші смаколики, що турботливо підготували для юних читачів бібліотечні господині. Масляна в дитячій бібліотеці видалася на славу! Тож чекаємо незабаром на весну!





















Немає коментарів:

Дописати коментар