середу, 15 квітня 2020 р.

Бережіть довкілля!




  День навколишнього середовища відзначається щорічно у третю суботу квітня. В 2020 році День довкілля припадає на 18 квітня. 
 Наш світ є унікальним та існує вже багато мільйонів років, але стрімкий розвиток науки й виробництва призвів до багатьох екологічних змін на нашій планеті. Та людство ще має шанс змінити все на краще.

 Що ж таке довкілля?
   Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі. Вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця, до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють своїми викидами повітря. Та  головну загрозу довкіллю становить, на жаль,  людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність.
Вражаючі  факти з екології:

1. Протягом 
 останніх 80 років з надр Землі було видобуто корисних копалин більше, ніж за всю історію людства.
2. За середніми підрахунками у розвіданих родовищах світу нафти вистачить на 15-25 років, газу – на 30-50 років, вугілля – на 100-200 років.
3. 75% рибних ресурсів планети вичерпано або перебуває під загрозою зникнення.
4. Щорічно з лиця Землі зникає близько 30 000 видів живих організмів. До кінця цього сторіччя Земля може втратити біля половини свого теперішнього біорізноманіття.
5. Кожний четвертий вид ссавців, кожний восьмий вид птахів і кожний третій вид земноводних перебуває під загрозою зникнення.
6. 30% коралових рифів планети зникло.
7. 5000 людей щодня вмирає через вживання забрудненої питної води. 1 мільярд людей не має доступу до питної води, безпечної за санітарними нормами.
8. Кожного дня біля 2 мільйонів тон стічних вод скидаються у водні артерії світу.
9. Кожна шоста людина у світі живе в небезпечних і несприятливих для здоров'я умовах.
10. Щорічно у світі на смітник викидається близько 125 мільйонів працездатних телефонів, які просто набридли своїм хазяям.
11. Забруднення повітряного середовища міст Землі є причиною загибелі 865 000 чоловік на рік.
12. Щороку 260 мільйонів тонн пластмасових виробів закінчує свій вік у Світовому океані. Все це пластикове сміття виноситься в океани ріками, струмками й морськими хвилями з суші.
13. 10 найбільш спекотних років у світовій історії, починаючи з 1856 року, були зафіксовані за останні 15 років.
14. До 2050 року число кліматичних біженців може сягнути 200 мільйонів.
15. У результаті глобального потепління рівень світового океану в XX столітті піднявся на 20 сантиметрів.
16. Арктичний лід за 5 років став тоншим на 70 сантиметрів.
17. До кінця цього сторіччя середня температура Землі може підвищиться на 2 - 6 °C і більше 25 % тварин і рослин зникнуть назавжди.

7 простих порад, які допоможуть зберегти довкілля й зекономити

  Кожен з нас може долучитися до збереження цієї планети і це не так важко, як здається на перший погляд. Пропонуємо вам 7 дуже простих способів, які можуть допомогти зберегти довкілля та ще й зекономити.
1. Відмовитися від поліетиленових пакетів – екологічно та економічно
Приблизно 5 трильйонів поліетиленових пакетів споживаються у світі щороку, або близько 10 мільйонів - щохвилини. Наприклад, в магазині замість них можна використовувати багаторазові торбинки.
2. Відмовитися від одноразових пляшок та посуду
  Використання пластикових пляшок можна легко обмежити. Замість того, щоб купувати воду у них, можна придбати пляшку багаторазового використання і носити воду з собою. Замість одноразового посуду  використовувати  звичайний.
3. Бути енергоефективним у побуті
  Як берегти енергію у побуті? Існує безліч простих методів, які ще й дуже допоможуть заощадити. Наприклад, оптимальне освітлення. Вдень по-максимуму використовуйте ресурси природного світла. Коли вже вмикаєте світло ввечері, робіть це тільки там, де це необхідноВикористовуйте енергозберігаючі лампиНе грійте в чайнику більше води, ніж потрібно. Замість того, щоб сильніше увімкнуті опалення, можна просто вдягти улюблений светр, у якому буде тепло й затишно.
4. Обирати найбільш екологічній транспорт
 Замість використання персональної автівки, можна їздити на роботу на громадському транспорті. А ще краще - на велосипеді або пішки. Це не тільки екологічно, а ще й безкоштовно.
5. Економити воду
 Свіжа, чиста вода – це обмежений ресурсЕкономити воду, насправді, не так важко. Замість ванни, можна прийняти душ. Вимикання води, поки ви чистите зуби два рази на день, може зберегти 30 літрів води на день.
6. Купуйте менше та не викидайте
 Досить часто стається так, що речі, які ми купуємо, стають нам невдовзі непотрібними. Перш ніж щось купувати, добре обміркуйте. А речі у гарному стані, які вже вам не потрібні, можна віддати тим, хто їх потребує.
7. Сортувати сміття і віддавати на переробку
   Замість того, щоб скло, пластик та папір опиниляся на смітнику чи в океані, вони можуть бути перероблені на інші продукти. Для цього ми маємо сортувати відходи та викидати їх у спеціальні смітники для переробки.
   Планета - наш спільний дім, вона єдина у своєму роді, прекрасна і неповторна. Тому задля її збереження піклуватися про неї має кожен!







   Юні друзі, бібліотечні фахівці молодшого  відділу пропонують вашій увазі книжкову виставку "Зелена казка весни".




Немає коментарів:

Дописати коментар