понеділок, 18 травня 2020 р.


День вишиванки, який цього року припадає на 21 травня, має одну виразну особливість. З кожним роком його масштаб збільшується, і він привертає увагу все більшої кількості людей не тільки в Україні, але і в різних країнах світу. І ось у день свята, кожен із нас може побачити в абсолютно різних місцях  безліч людей, одягнених у вишитий одяг. Ця картина вже давно не виглядає незвично, оскільки День вишиванки міцно укорінився в культурному житті нашої країни. А починалося все ось з чого…
Як з'явився День вишиванки
  Повсякденний і святковий вишитий одяг був традиційними для українців ще з давніх часів. У кожному регіоні, у кожної етнічної групи були свої унікальні візерунки і традиції. З роками техніки вишивання удосконалювалися, а вишиванка дозволяла, серед іншого, визначати статус і походження власника.
Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е.
В сучасній Україні День вишиванки з'явився в 2006 році. Його засновницею вважають студентку Чернівецького національного університету Лесю Воронюк. Надихнувшись прикладом одного зі студентів, який регулярно носив вишиту сорочку, вона запропонувала учням вибрати один день і всім разом одягти вишиванки. Спочатку ініціативу Лесі підхопили кілька студентів і викладачів, а вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнських масштабів. До нього також приєдналася українська діаспора. На сьогодні акцію підтримують щонайменше в 60 країнах світу.
Коли святкують День вишиванки
  У цього дня немає фіксованої дати, його щорічно відзначають у третій четвер травня. Засновники наполягали, щоб свято припадало на будній день, а не вихідний. Мета свята — зберегти народні традиції створення і використання вишитого українського одягу. Обов'язкових заходів, крім вдягання вишиванки, воно не передбачає. Проте щороку їх кількість зростає.
Що символізують кольори вишивок
У вишивках виділяють 6 основних кольорів:
Червоний. Символізує радість і любов до людини та життя. Червоною вишивкою найчастіше прикрашають дитячі й  жіночі вишиванки.
Синій. Символізує фізичну й духовну чистоту. Вишивка синього кольору найчастіше присутня на чоловічих і дитячих вишиванках.
- Чорний. Цей колір символізує землю, її родючість.
Золотий (жовтий). Цей колір є символом достатку, багатства, благополуччя і радості.
Зелений. Це жіночий колір. Символізує молодість, весну, безтурботність і красу. 
- Білий. Символізує невинність і чистоту. Вишивку білого кольору раніше могли носити лише незаміжні дівчата.
Як відзначають День вишиванки
У цей день в Україні та низці інших держав багато подій, які стосуються української культури і вишиванки. Це концерти, лекторії, виставки, флешмоби. Безліч нових ідей з'являється практично щороку.
    А ще українські вишиванки все більше людей стали одягати і в інші свята, наприклад, у День незалежності України та на Покрову Пресвятої Богородиці, чи на 1 вересня й останній дзвоник у школі. Сучасна молодь пам'ятає й шанує українські традиції, пишається своїм минулим і тим, що ми — українці — нація з багатою історією та глибоким корінням.
Цікаві факти про українську вишиванку
1. Прабатьками вишивки були скіфи. Свій одяг вони оздоблювали цікавими візерунками, про що свідчать знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VІ ст.
2. Здавна для українців вишиванки відігравали не тільки функцію одягу, а  й були  оберегом від усілякого зла.
3. Вишита сорочка вважалася ще й символом кохання та вірності. У давні часи кожна дівчина повинна була вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові, аби захищала його.
4. Перша школа вишивки була створена ще в Київській Русі у ХІ столітті. Її заснувала сестра Володимира Мономаха - Анна. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.
5. Першим модником у вишиванці був видатний український письменник Іван Франко, який поєднав вишиванку з буденним одягом - піджаком. У такому вигляді він зображений і на 20-гривневій купюрі.
6. В Україні існує близько сотні вишивальних технік, серед яких найвідоміші - гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння. Кожен регіон України має свої особливості вишиванок, і вони унікальні.
7. Орнаменти вишивок діляться на три основні групи: абстрактна, рослинна і тваринна. Візерунки різної тематики зображають на традиційному українському одязі - сорочках, спідницях, сукнях, а також на рушниках, постільній білизні, скатертинах і т. п.
8. У давні часи дуже популярними були саме вишиті рушники, постільна білизна та атрибути одягу, а нині набули популярності вишиті ікони й картини. Також орнаменти української вишивки використовують у прикрасах з бісеру.
9. Американський журнал про моду "Vogue" назвав українську вишиванку модною. Її успіх видання пояснює появою модельєра Віти Кін, котра почала активно використовувати традиційні українські орнаменти і візерунки в оформленні своїх убрань.
10. Українська вишиванка стала модною в усьому світі і надихає закордонних дизайнерів, які створюють нові варіанти інтерпретацій традиційних українських візерунків.
Як бачимо, наша українська вишиванка 
своєю красою та оригінальністю вже підкорила світ.

















Немає коментарів:

Дописати коментар