вівторок, 19 травня 2020 р.

Біологічне різноманіття - основа життя



22 травня – Міжнародний день 
біологічного різноманіття
 
     Щороку 22 травня увесь світ відзначає Міжнародний День біорізноманіття.
Воно є основою життя. Його збереження необхідне для існування людини. На жаль, інтенсивність використання природних компонентів призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів. Зникають та перебувають під загрозою зникнення численні види та екосистеми.
   У 1992 році в Бразилії, у Ріо-де-Жанейро, була підписана Конвенція про біологічне різноманіття. Під цим поняттям розуміють сукупність усіх видів живих організмів (від бактерій до ссавців), невід’ємною частиною яких є людина. Основною метою Конвенції є збереження біологічного різноманіття. Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію 29 листопада 1994 року.  
    Біорізноманіття Земної кулі – це приблизно 1,6 млн. описаних біологічних видів, але, за різними оцінками, реальна кількість видів на Землі є значно більше. Темпи зникнення рідкісних видів є надзвичайно високими.
За останні 400 років планета втратила близько 100 видів лише хребетних тварин. На цей час приблизно 22 тисячі видів рослин і тварин перебувають на межі зникнення. Це види, чисельність яких стрімко зменшується або вже досягла критичного рівня в межах свого ареалу.
   В Україні внаслідок господарювання, особливо за останнє століття, значно змінилися ландшафти та середовища існування. Спостерігається забруднення територій  важкими металами, радіонуклідами, стійкими органічними сполуками.
   У той же час Україна має багату флору та фауну, які налічують  понад 25 тис. видів рослин і 45 тис. видів тварин.
   Щорічне відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття – чудова нагода ще раз згадати про необхідність охорони біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.






Немає коментарів:

Дописати коментар