середу, 27 травня 2020 р.

Хто б міг подумати! Ну й дива!

 
 Юні друзі!
 Пропонуємо вам цікаві факти із життя наземних тварин, птахів та морських мешканців. Але це ще не все. 
На вас також чекає захоплююче завдання!



Хто найкраще бачить?
Найгостріший зір мають птахи-хижаки, яким доводиться вистежувати здобич з великої висоти. Беркут бачить дичину за 3 км, а сапсан - з відстані, що на 5 км більша.
* Обчисліть, на яку відстань бачить сапсан.
 

Рекордні перельоти
Щороку перелітні птахи з настанням холодів відлітають у вирій, а потім повертаються назад, долаючи великі відстані. Так, лелека пролітає в обидва боки близько 12000  км. Але рекордсмен з далеких перельотів -  полярний крячок, який щороку мандрує між Арктикою й Антарктидою і долає відстань, утричі більшу, ніж лелека. 
* Обчисліть відстань, яку долає полярний крячок.


Найбільший жук
Найбільший жук, відомий людству, - дроворуб-титан
Довжина самого жука сягає 22 см, тоді як його личинка завдовжки 2 см.
* У скільки разів жук більший від личинки?




                                    Неймовірний сонько
У тропічних лісах Південної Америки живуть тварини, трохи більші за кішок. Вони майже весь час непорушно висять на гілках дерев, а харчуються переважно листям. Це лінивці. Більшу частину свого життя - близько 20 годин на добу - вони проводять уві сні.
* Скільки годин щодня залишається в цих тварин на пошуки їжі та розваги?


Найвища тварина на суші
Найвища наземна тварина - жираф. Його зріст може сягати 6 м, половина з яких - це шия. З таким зростом легко дістати соковиті листочки з високих акацій. А от попити води з річки? Виявляється, це непросто! Жирафу для цього треба розсунути передні ноги і добряче зігнути свою шию. До речі, язик у нього теж чималий - він лише у 10 разів менший за зріст цієї тварини.
* Який завдожки (у сантиметрах) язик жирафи?
* Чи зможе жираф поласувати улюбленими листочками дерева, якщо вони ростуть на висоті 5 метрів?


Чи не найменший ссавець
Землерийка - один з найменших ссавців. Маса найменшої дорослої землерийки - близько 2 г. За добу ця тваринка споживає удвічі більше їжі, ніж важить сама. Під час прогулянки її малюки шикуються в колону, ухопившись одне за одного невеличкими зубами, а  перше маля тримається за матусю.
* Скільки їжі з'їдає за день? А за тиждень?
* Скільки хвостів у вервечці з мами та 5 малюків?


Власник найдовшого дзьоба
Дзьоб австралійського пелікана може сягати 40-50 см! Цей вид занесений до Книги рекордів Гіннеса як птах із найбільшою довжиною дзьоба відносно довжини тіла. До речі, дзьоб у нього не лише довгий, а й дуже місткий. У чималенький горловий мішок зі шкіри він може набрати близько 3 відер води.
* Скільки літрів води пелікан може утримувати у своєму мішку, якщо об'єм одного відра складає 10 літрів?


Найшвидша риба
Риба-вітрильник - найшвидша серед риб. Вона потрапила до Книги рекордів Гіннеса завдяки своїй унікальній будові (характерному спинному плавнику) і величезній швидкості, яку здатна розвинути, - до 100-109 км/год. Цю швидкість було зафіксовано під час випробувань, проведених у штаті Флорида (США).
* За який час риба-вітрильник може здолати 300 км?
* Чи зможе моторний човен наздогнати цю рибу, якщо його максимальна швидкість - зо км?


Дбайливий татко
Морський коник - одна з небагатьох тварин, у яких дитинчат виношує татко. Перед цим самиця відкладає ікру в особливу сумку на череві самця. У цю сумку поміщається 300-500 майбутніх малюків! За розміром морські коники бувають дуже різні. Довжина найменших особин - лише 25 мм, а найбільших - у 10 разів більша. 
* Обчисліть розмір найбільших морських коників
 (у сантиметрах).

Немає коментарів:

Дописати коментар