четвер, 7 травня 2020 р.

Музика П.І. Чайковського непідвласна часу


 Сьогодні, 7 травня, виповнюється 180 років від дня народження найвідомішого композитора світу, диригента і педагога Петра Ілліча Чайковського.
 Походив із українського роду Чайок. Прадід композитора, Федір Опанасович Чайка (1695—1767), народився під Кременчугом, служив у Миргородському полку. Його син, Петро, народжений на Полтавщині (дід композитора), навчаючись у Києво-Могилянській академії, прийняв прізвище Чайковський. До роду Чайковських належав і поет Євген Гребінка, автор романсу «Очі чорнії».
  П.І. Чайковський є автором 10 опер: найкращі та найпопулярніші з них - "Євгеній Онегін",  "Пікова дама", "Іоланта"; 3 балетів: "Лебедине озеро", "Лускунчик" та "Спляча красуня", 6 симфоній та великої кількості романсів та інструментальних творів. 
   П.І.Чайковський все життя з 4 років займався музикою, але його шлях до статусу відомого композитора був тернистим і звивистим.
Початкові уроки гри на фортепіано майбутній композитор здобув у віці п’яти років у Марії Марківни Пальчикової.
  У родині Петра Ілліча не було професійних музикантів, але всі дуже любили музику: глава сімейства грав на флейті, мати – на арфі і фортепіано.
  Батьки поважали і захоплювалися музичними здібностями Петра, однак пророкували йому зовсім іншу кар’єру юриста. За їх рекомендацією він вступив до Імператорського училища правознавства, після закінчення якого отримав чин титулярного радника. Так Петро Ілліч Чайковський був змушений отримати юридичну освіту і навіть піти працювати за професією. Однак, майбутній великий композитор відмовився від кар’єри юриста, де він міг би легко досягти успіху, завдяки своїй старанності і відповідальності. Чайковський вибрав музику — те, до чого у нього «лежала душа» з самого дитинства.
   Чайковський з дитинства захоплювався не тільки музикою, але і поезією. Він писав вірші ще з 7 років. Також і в дорослому житті він складав вірші і тексти до деяких своїх романсів, арій і хорів зі своїх опер. Композитор володів широким кругозором і тягою до знань, його бібліотека нараховувала 1239 книг. Крім художніх книг, у ній були твори з зоології, астрономії, медицини й філософії.  Все життя композитор збирав гербарії, деякі з них збереглися у його бібліотеці.
Петро Ілліч дуже любив музику Моцарта. Улюбленений твір Чайковського - опера «Дон Жуан» Моцарта.
 Відомим випадком є те, що Лев Толстой плакав, слухаючи музику Чайковського. Письменник Антон Павлович Чехов присвятив  композитору збірку оповідань «Похмурі люди».

                       Пропонуємо вам доторкнутися серцем до прекрасного!

                             Танок Феї Драже з балету "Лускунчик".

Марш дерев'яних солдатиків із "Дитячого альбому" П.І. Чайкoвського

Немає коментарів:

Дописати коментар