середу, 10 червня 2020 р.

Всесвітній день морозива

   У всьому світі 10 червня відзначають День морозива. Це ласощі, від яких не відмовиться практично жодна людина попри вік, стать і національність. 
    Чи знаєте ви, хто винайшов морозиво? Насправді, цього не знає ніхто. Достеменно історія створення улюбленого всіма смаколика невідома.

Найпопулярніша історія розповідає про те, що Марко Поло привіз рецепт крижаного десерту з Китаю. У цій країні він зміг не тільки спробувати його, а й побачити процес приготування. Відомий італієць просто не міг повернутися додому, не роздобувши секретний рецепт створення холодного дива.
   Є й інша версія легенди про винахідника солодкого холоду. У Катерини Медичі був вправний кухар, який умів готувати дуже смачне морозиво. Вирушаючи до Франції для того, щоб стати дружиною Дюка Орлеанського, Медічі взяла його з собою. Десерт припав до смаку Карлу I і він призначив кухареві титул королівського морозивника, а, крім того, призначив йому довічну пенсію, але з однією умовою: щасливчик повинен був зберігати секрет свого винаходу. Карл I вважав, що ласувати таким чудовим десертом мають право тільки королі.
    Існує й наступна інтерпретація історії про ласуна - Карла I і його морозивника. Відповідно до неї, перед черговим банкетом король доручив слузі винайти таку страву, яка могла б здивувати його гостей. Кухар розумів, що йому потрібно придумати щось абсолютно нове. Кілька днів він провів на кухні і в день бенкету, нарешті, приготував дивовижний десерт. Холодний і солодкий, схожий на сніг, він привів у захват всіх гостей Карла I.
   В Америці морозиво стало відоме завдяки Філіпу Лензу, який привіз його рецепт із Англії. Популярним десерт став завдяки Доллі Медісон, яка захотіла пригостити гостей чимось незвичайним на урочистостях з приводу інавгурації її чоловіка, Джеймса Медісона, президента США. 
   За часів Наполеона III у Франції було створено перше вершкове морозиво. Його рецепт винайшов  Ле Бей. Сталася ця важлива для всіх ласунів подія в місті Пломб'єр, від назви якого пішло слово «пломбір».

Пропонуємо вам переглянути мультфільми: "Морозиво" (текст читає автор вірша дитячий поет Самуїл Маршак) та "Крем-брюле".



Немає коментарів:

Дописати коментар