середу, 17 червня 2020 р.

Шануємо батьків!



"Один батько важить більше, ніж сто вчителів"
Джордж Гербет 
  
   Наші батьки - найближчі до нас люди в усьому світі. Тато і мама - найперші слова, які в більшості ми вимовляємо, коли вчимося розмовляти рідною мовою.
   Бути хорошим батьком — найбільш відповідальна і потрібна робота в житті чоловіка. Стати прикладом для сина і добрим чарівником для дочки. Навчити, розповісти, захистити, пояснити і зробити все це з любов'ю і терпінням — таке може тільки тато.
   Свято батька, як і День матері, відзначається зараз у багатьох країнах сучасного світу. Воно бере свій початок  у 1909 році, і вперше було відзначене у місті Спокан, штату Вашингтон, США. Ініціатором Дня батька виступила жінка - Сонора Смарт. У роки її дитинства в їх сім’ї, разом з нею, зростало шестеро дітей. Після народження шостої дитини їх мама покинула цей світ і усі турботи про дітей взяв на себе їх батько. Вільям Джексон Смарт зростив та дав путівки в життя всім своїм  дітям. Він, звичайно ж, не міг дати їм багато чого з того, що може дати дітям матусина ніжність, але зробив абсолютно все, щоб його діти не були позбавлені турботи, розуміння і любові, яку може дати тільки рідна людина. Свято швидко отримало визнання спочатку в штаті Арканзас, потім у всій країні, а з часом набуло своєї популярності.  Слідом за США День батьків стали відзначати у Великій Британії та Нідерландах, Франції та Китаї, пізніше приєдналися й інші країни.  Сьогодні День батька святкують у близько 40 країнах світу.
   День батька у нашій країні офіційно святкувати почали зовсім нещодавно - з 2019 року.  У травні минулого року Кабінет міністрів схвалив проект відповідного указу Президента, призначивши святкування щорічно у третю неділю червня.  Нинішнього року всіх татусів України можна сміливо вітати 21 червня - саме на цю дату припадає День батька.  Ця  дата встановлена на знак вдячності чоловікам, які сумлінно та самовіддано виконують батьківські обов'язки.
 Традиції святкування Дня батька
   Традиції святкування Дня батька різняться у кожній країні. Найчастіше заходи до дня батька – це семінари та конференції, на яких обговорюються основні моменти правильного та відповідального батьківства, а також проблеми, з якими стикаються всі батьки при вихованні своїх дітей.
  Це свято – сімейне та затишне. Тож прийнято вітати батьків віршами чи у прозі, а також дарувати подарунки. Найчастіше діти роблять подарунки власними руками, аби висловити свою любов.  Символом Дня батька є троянда, ці квіти в США в цей день носять біля серця.
Цікаві факти про татусів
  • 🔶 Понад 87 мільйонів карток до Дня батька відправляються кожного року. Більше листівок відправляють тільки на Різдво, День Св. Валентина та на День матері.
  • 🔶 Індус Рамджіт Раджан (Ramjeet Raghav) став найстаршим у світі татом. Перша дитина народилась, коли йому було 94 роки.
  • 🔶Право батька на оплачувану відпустку по догляду за дитиною застосовується в щонайменше 66 країнах.
  • 🔶 За даними Бюро перепису населення США  однією з найбільш швидко зростаючих груп населення в Сполучених Штатах є тати-домогосподарі: тепер їх налічується 214 000.
  • 🔶 Чоловіки, які одного разу стали татами, через якийсь час часто стають дідусями. Середній вік перетворення тата в дідуся - 57 років. 
  •   Сумна істина полягає в тому, що за останні кілька десятиліть роль батька сильно змінилася. У 1960-ті роки було незвично зростати в сім'ї одного з батьків — лише 10% дітей були виховані тільки їх мамами. Сьогодні до 40% дітей виховуються в основному їх матерями.
  У цей День працівники дитячої бібліотеки приєднуються до привітань наших юних читачів, що лунають на адресу справжніх батьків, які  дбайливо ростять своїх діточок у любові й турботі! З Днем батька Вас, дорогі наші тата!

Татова любов

Татова любов — як літній день,
Пахне потом, хлібом, споришами…
Не знайти такої вам ніде, —
Ну — хіба що на долонях мами.

Татова любов — як джерело,
Чиста, світла: п’ю — і не нап’юся.
Ще такої в світі не було, —
Ну, хіба що ув очах матусі.

Татова любов — немов меди,
Солодко від неї, аж не йметься.
Спробуй, ще таку десь віднайди, —
Ну, хіба що в материнськім серці.

Татова любов — мов океан,
Де — ні дна, ні берега земного…
В неї, справді, виміру нема,
Бо вона, як в матері, від — Бога.

                           Сергій Рачинець










Немає коментарів:

Дописати коментар