четвер, 6 серпня 2020 р.

День світлофора


Світлофор - корисна річ, служить людям день і ніч

5 серпня у світі відзначався Міжнародний день світлофора. Цей незамінний та вже звичний для всіх нас пристрій дорожнього руху є яскравим атрибутом проїжджої частини. Світлофор—пристрій оптичної сигналізації, призначений для регулювання руху людей, велосипедів, автомобілів та інших учасників дорожнього руху, потягів залізниці і метрополітену, річкових і морських суден.

В 1914 році в американському місті Клівленді з’явився перший попередник  сучасних пристроїв. Він мав  червоний і зелений ліхтарі, а при перемиканні світла видавав звуковий сигнал. Втім, найперший світлофор винайшов британець Джей Найт. Цей апарат був встановлений біля будівлі парламенту в Лондоні в 1868 році. Через три роки його ліхтар вибухнув і поранив поліцейського. Після цієї події про світлофор забули до 1910 року, коли було розроблено і запатентовано перший автоматичний світлофорний пристрій із ліхтарями двох кольорів. Трибарвні світлофори , схожі на сучасні, вперше побачили жителі Дейтройта і Нью-Йорка в 1920 році. З часом пристрої стали популярні в різних містах Америки і Європи. В Україні перший світлофор був встановлений у 1936 році в Харкові.  На сьогодні у нашій країні налічується майже 4,5 тисячі світлофорних об`єктів, за допомогою яких здійснюється регулювання дорожнього руху.

Цього дня до бібліотеки-філії № 4 для дітей завітали юні читачі на пізнавальне – ігровий колаж «Червоне світло каже : стій!». Бібліотекар Дудка Марина розповіла дітлахам про історію виникнення світлофора та обов’язки пішоходів. Діти зацікавлено ознайомилися з книжковою виставкою «В Країні дорожніх знаків», пограли в гру «Дорожній лабіринт».  Весело та активно вони відповідали на питання тесту та вікторини «Наші друзі – дорожні знаки», розмірковували, навіщо потрібен світлофор.   Маленькі пішоходи пообіцяли завжди дотримуватися правил поведінки на вулиці, бути уважними на дорозі. Наприкінці зустрічі бібліотекар запропонувала присутнім цікаві новенькі книжечки та запросила їх частіше відвідувати бібліотеку.


Немає коментарів:

Дописати коментар