четвер, 25 лютого 2021 р.

Вона жива і вічно буде жити

    25 лютого ми відзначаємо 150-ту річницю від дня народження геніальної української поетеси, перекладача Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач). Гордою та принциповою, правдивою і чесною живе Леся в пам’яті українського народу. Сьогодні її ніжне і дзвінке ім’я відоме на весь світ. Велика дочка України втілила у своїй творчості кращі почуття свого народу, його непохитність у боротьбі за свободу й правду, його горду силу.

   Леся Українка черпала натхнення, отримувала творчу наснагу з української природи, з легенд та оповідань, з українських казок, мелодії яких звучали в ній до останніх хвилин життя. Природа щедро обдарувала її: дала добре й мужнє серце, хист до музики, малювання, вишивки, могутній поетичний талант, великі здібності до науки.
    24 лютого у бібліотеці-філії для дітей № 4 на поетичні читання «Ти себе Українкою звала» зібралися юні читачі  учні 3-4 класів ЗЗСО № 12. Бібліотекар Дудка М. В. розповіла їм про дитячі та юнацькі роки письменниці, ознайомила з книжковою виставкою «Славна дочка України». Дітлахів зацікавило, коли і де написала Леся перший вірш, чому взяла псевдонім Українка, як боролася з важкою недугою. А ще наші читачі побували героями казки «Біда навчить», продекламували вірші зі збірки «Мамо, йде вже зима», відповідали на питання вікторини «З якого вірша ці рядки?». Діти переконалися, яку велику жагу до життя мала Леся Українка, вразила її мужність й незламність у боротьбі з невиліковною хворобою.
    Її твори сьогодні перекладені майже на всі мови світу. Леся живе серед нас. Вона вчить нас «співати серед лиха пісень», любити Україну, рідний край і цінувати волю. Пам'ять про талановиту поетесу, її чудові твори залишаться у наших серцях назавжди.










Немає коментарів:

Дописати коментар