понеділок, 1 березня 2021 р.

Мешканці країни Мурляндії

  Мало знайдеться у світі людей, хто б залишився байдужим до цих пухнастих, рухливих, лагідних і дуже розумних домашніх тварин. Мова йде, звісно ж, про котів. Любов до них настільки велика, що для цих улюбленців було запроваджено спеціальне свято – Всесвітній день котів, який відзначають у перший день весни, 1 березня. В Україні День котів святкують з 2004 року, хоча у світі існують ще кілька дат святкування Дня домашнього улюбленця.
   Коти супроводжують нас з давніх-давен. Якщо згадати народні пісні, оповідки, казки – кіт в них виступає в ролі оберегу сім’ї, захисту дітей, молодших членів сім’ї. Споконвіку в Київський Русі існувала думка: собака – господар дому, кішка – господиня. Існував звичай: першою в новий будинок, на новий корабель пускали кішку, щоб вигнати нечисту силу. А хто зробить шкоду котові, тому, говорили, сім років удачі не бачити. Кішка була символом благополуччя в родині.
  26 лютого бібліотекарі бібліотеки-філії для дітей № 4 запросили своїх маленьких читачів, учнів 3-х класів ЗЗСО № 12, на зооцікавинки «Про що муркочуть кішки?». Які бувають кішки? Коли вони були приручені? Чи всі кішки мурчать та навіщо кішці вуса? Про ці та інші цікаві факти із життя котів, їх користь для людей, правила доглядання за ними розповіла малечі бібліотекар Марина Дудка. Весело та емоційно пройшли вікторини «Коти – герої літературних творів», «Знавці котячого життя», «Котовікторина». Діти пригадували прикмети, пов’язані з котами, за ілюстраціями книг відгадували котячі емоції та настрій, розповідали про своїх чотирилапих друзів.
  Звучали в цей день у бібліотеці вірші В. Шевчука «Котик-нечепура», Є. Сталкіна «Мурмурлянська мова», М. Вінграновського «Кіт, зима і весна», А. Костецького «Сміливе кошеня». Під час спілкування з дітьми виявилося, що майже у всіх є вусатий домашній улюбленець і всі вони обожнюють котиків. Під час заходу читачі із задоволенням роздивлялися книжкову виставку «Пухнасті муркотики», особливо рубрику «Захоплююче ЧИТАН-Н-Я-В!», де розташовані художні книжки, героями яких є коти і кішки.
    Всесвітній день котів – це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло. Якщо забезпечити їм комфортне життя, повне турботи і ніжності, тоді кішки обов'язково подарують господарям своє приємне муркотання.










Немає коментарів:

Дописати коментар