четвер, 22 квітня 2021 р.

Покоління NEXT обирає здоров"я

             Дорогі юні читачі!   

   22 квітня – Всесвітній День Землі. 

   Це свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа.   


     Дитяча бібліотека пропонує вам цикл онлайн заходів з екології
                                                   у рамках дня інформації

                                     "Покоління NEXT обирає здоров"я".

На вас чекають: 
                                      краєзнавча екологічна експедиція 
                         «Мову рідної природи розуміти серцем вчись» (клуб "Стежина");

онлайн звернення членів клубу "Stylish generation" 
                                                  "Епоха Extrim - необхідно вижити";

валеологічна подорож
                                                     «Вітаміни – це здоров’я для дитини».
         

               Краєзнавча екологічна експедиція

"Мову рідної природи розуміти серцем вчись"

(клуб "Стежина")


Дорогі читачі!

 Запрошуємо вас відправитися   в екологічну краєзнавчу онлайн  експедицію по нашій щедрій квітучій рідній землі. 

       Земля — колиска людства. Вона народжує прозорі струмки і потоки. Містить на собі океани. Розкривається жерлами вулканів. Пускає в небеса птахів, приймає в себе всі сніги й дощі, дає всьому життя. Природа дивовижна, і багато її таємниць досі не розгадані. Та найголовніше завдання, що наразі стає перед людством – збереження довкілля.

                                                    Що ж таке довкілля?

   Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі. Вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця, до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють своїми викидами повітря. Та головну загрозу довкіллю становить, на жаль, людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність, що спричинює екологічні проблеми.

                                            Екологічні проблеми:

• проблема чистого повітря;

   Хімічне, радіоактивне та інше забруднення природного довкілля призводить до того, що ми дихаємо отруєним повітрям. Це викликає різноманітні, в тому числі й невідомі раніше захворювання. Від початку ХХ ст. кількість вуглекислого газу в атмосфері збільшилася в 10 разів, а кисню - зменшилася втричі. Це спричиняє виникнення парникового ефекту, тобто потепління.

• проблема чистої води;

Вода - це кров біосфери. Вода не тільки живить промисловість і сучасні міста, але ще й чистить людський і промисловий бруд. Мабуть, випадково нашу планету назвали Земля, а не Вода, оскільки води на ній набагато більше. Прісна вода - це найбільш дефіцитний природній ресурс нашої країни. 45% населення нашої країни споживає воду, яка не відповідає стандартам якості.

• проблема потепління або парникового ефекту;

Сьогодні потепління клімату йде повним ходом: розтоплюються льодовики, підвищується температура і рівень Світового океану, підтоплюються береги. Особливу тривогу викликає потепління води Світового океану, що може спричинити виникнення і поширення хвороб та епідемій.

• проблема недостатньої кількості лісів.

Значення лісу для екології важко переоцінити. Ліси - це легені планети. Вони поглинають вуглекислий газ і виробляють кисень, позитивно впливають на гідросферу (водну сферу), зволожують атмосферу.

                                           Вражаючі  факти з екології:
1. Протягом останніх 80 років з надр Землі було видобуто корисних копалин більше, ніж за всю історію людства.
2. У результаті глобального потепління рівень світового океану в XX столітті піднявся на 20 сантиметрів.
3. 75% рибних ресурсів планети вичерпано або перебуває під загрозою зникнення.
4. Щорічно з лиця Землі зникає близько 30 000 видів живих організмів. До кінця цього сторіччя Земля може втратити біля половини свого теперішнього біорізноманіття.
5. 30% коралових рифів планети зникло.
6. 5000 людей щодня вмирає через вживання забрудненої питної води. 1 мільярд людей не має доступу до питної води, безпечної за санітарними нормами.
7. Кожного дня біля 2 мільйонів тон стічних вод скидаються у водні артерії світу.
8. Забруднення повітряного середовища міст Землі є причиною загибелі 865 000 чоловік на рік.
9. Щороку 260 мільйонів тонн пластмасових виробів закінчує свій вік у Світовому океані.
10. До кінця цього сторіччя середня температура Землі може підвищиться на 2 - 6 °C і більше 25 % тварин і рослин зникнуть назавжди.



    На жаль, стрімкий розвиток науки й виробництва призвів до багатьох екологічних змін на нашій планеті. Та людство ще має шанс змінити все на краще. Кожен з вас може долучитися до збереження довкілля.



  Пропонуємо вам 7 простих порад, 

які допоможуть зберегти довкілля й зекономити:

1. Відмовитися від поліетиленових пакетів – екологічно та економічно

Приблизно 5 трильйонів поліетиленових пакетів споживаються у світі щороку, або близько 10 мільйонів - щохвилини. Наприклад, в магазині замість них можна використовувати багаторазові торбинки.


2. Відмовитися від одноразових пляшок та посуду

   Використання пластикових пляшок можна легко обмежити. Замість того, щоб купувати воду у них, можна придбати пляшку багаторазового використання і носити воду з собою. Замість одноразового посуду використовувати звичайний.

3. Бути енергоефективним у побуті

  Як берегти енергію у побуті? Вдень по максимуму використовуйте ресурси природного світла. Коли вже вмикаєте світло ввечері, робіть це тільки там, де це необхідно. Використовуйте енергозберігаючі лампи. Не грійте в чайнику більше води, ніж потрібно. Замість того, щоб сильніше увімкнути опалення, можна просто вдягти улюблений светр, у якому буде тепло й затишно.

4. Обирати найбільш екологічній транспорт

Замість використання персональної автівки, можна користуватися громадським транспортом. А ще краще їздити на велосипедом або ходити пішки. Це не тільки екологічно, а ще й безкоштовно.

5. Економити воду

Свіжа, чиста вода – це обмежений ресурс. Економити воду, насправді, не так важко. Замість ванни, можна прийняти душ. Вимикання води, поки ви чистите зуби два рази на день, може зберегти 30 літрів води на день.

6. Купуйте менше та не викидайте

Досить часто стається так, що речі, які ми купуємо, стають нам невдовзі непотрібними. Перш ніж щось купувати, добре обміркуйте. А речі у гарному стані, які вже вам не потрібні, можна віддати тим, хто їх потребує.

7. Сортувати сміття і віддавати на переробку

Замість того, щоб скло, пластик та папір опинялися на смітнику чи в океані, вони можуть бути перероблені на інші продукти. Для цього ми маємо сортувати відходи та викидати їх у спеціальні смітники для переробки.

   Планета - наш спільний дім, вона єдина у своєму роді, прекрасна і неповторна. Тому задля її збереження піклуватися про неї має кожен!

Щедро нагородила природа наш край. Вирушаємо у подорож унікальними місцями рідного Присамар”я. Будемо рухатися від станції до станції, вивчаючи довкілля.

                                                            1 станція

Самарський ліс

      Справжнім скарбом нашого краю є Самарський бір. Він вражає своїм багатством та різноманіттям рідкісних і зникаючих рослин. Це найбільший лісовий масив на Дніпропетровщині. Вік Самарського лісу близько десяти тисяч років. У довжину ліс сягає на 30 км при ширині до 6 км. Краса і велич цього зеленого дива здавна вражали літописців і мандрівників. У минулому Самарські ліси були головним постачальником деревини для Січі. З дерева будувалися курені, козацькі чайки, церкви. Ліси на Самарі вражають різноманіттям – ясенові, липові, берестові, пакленові діброви, соснові бори, березові та осикові гаї, вільхові трясовини, осокірники та вербняки тощо. Особливо вражають мальовничі дуби, деяким понад 200–300 років. Також ростуть зозулинець болотний, любка дволиста, 14 видів папороті, мох сфагнум. Чарують око лісові галявини з пролісками, конваліями, фіалками.
     Самарський ліс є унікальним за своєю фауною. Серед тутешніх тварин можна побачити зубра чи дикого кабана. Проживають в Самарському лісі рідкісні хижаки, як горностай, лісова куниця, видра, косуля. Практично цілий рік чутно голоси куликів, диких качок, журавлів, лебедів і чапель. Серед пернатих мешкають тут і рідкісні види птахів – орел-могильник, орлан-білохвост, змієїд, які занесені до Червоної книги України. У нашому лісі можна знайти безліч їстівних грибів – це і маслюки, і вовнянки, і підберезники, і синьоніжки, й опеньки, і рядівки, і печериці, та навіть білі гриби. Але треба бути дуже уважним, бо є тут і мухомори.

2 станція

 річка Самара

    Ріка Самара є притокою найбільшої річки України – Дніпра. Свій початок вона бере на заході Донецької області. Річка протікає по трьох областях: Дніпропетровській, Донецькій і Харківській. Впадає річка Самара в Дніпровське водосховище. Довжина її складає 311 кілометрів, а площа басейну – 22 600 квадратних кілометрів. У басейні Самари знаходиться понад 600 озер, різних за розміром, крім того річка утворює понад тисячу ставків.
     У Самару впадає багато приток, ліві: Лозова, Бик, Вовча, Чаплинка, Суха Чаплинка, Підпільна Татарка і праві: Мала Тернівка, Тернівка, Кільчень, В`язівок, Опалиха, Велика Тернівка, Бобрівка, Вільнянка. Річка відома і своїми плавнями. Самарські плавні – регіональний ландшафтний парк місцевого значення. Площа плавнів становить близько 17 км2. Слово «Самара» означає «річка родючості», а у запорожців вона вважалася «Святою рікою». З Самарою пов’язано немало легенд. Одна з них про зачаровану криницю, яка мала чудодійну силу.

                                               3 станція

«Солоний Лиман»

     На Присамар’ї можна побачити природні картини неймовірної краси. Одна з таких відкривається подорожнім між селами Знаменівка та Новотроїцьке. Серед степів розкинулося унікальне озеро Солоний лиман. За формою нагадує коло діаметром близько 1,8 км. Солоний лиман - рідкісне родовище лікувальних грязей в сукупності з мінеральними водами, які корисно використовувати для лікування і профілактики різних захворювань, загартування та тренування організму. Це найбільше солоне озеро природного походження в Україні, якщо не враховувати численні приморські лимани.
  Солоний Лиман є місцем гніздування багатьох видів водоплавних птахів: качки, гуски сірої, лебедя-шипуна. Тут гніздяться рідкісні види – шилоклюв, кулик, степова дерихвістка, журавель сірий, ходуличник, сріблястий мартин, орел-могильник.
  Про цілющі властивості Солоного лиману відомо з давніх давен. Біля красуні-річки Самари містилась одна зі славних козацьких стоянок. Місцеві селяни й козаки Самарської паланки, використовували грязі озера для загоєння ран після битв, а також для лікування захворювань. З 1980 року Солоний Лиман є ландшафтним заказником загальнодержавного значення.

4 станція

Балка Бандурка 

    Одним із наймальовничіших місць нашого краю є урочище Балка Бандурка. Це унікальний ботанічний заказник загальнодержавного значення. Розташований він поблизу села Івано-Михайлівки. Створений він у 1974 році і має за мету охороняти рідкісну для степової частини України ділянку дубового лісу площею 125 га.
    Різноманіття дерев і рослин тут вражає. Це єдине в області місце поширення реліктового хвоща великого. Ця рослина збереглася ще з останньої міжльодовикової епохи. Тут ростуть також акація біла, берест, гледичія, клен польовий, липа серцелиста, вільха та інші. У трав'яному покриві трапляються чебрець, звіробій, материнка, копитняк, конвалія, тонконіг, осока волосиста. Лось, сарна, борсук, дика свиня, дика коза, заєць-русак, лисиця, куниця, борсук, тушканчик – цих тварин можна зустріти під час прогулянки заказником.  Наш край напрочуд гарний! Пропонуємо помилуватися рідним краєм з висоти пташиного польоту. Чудова тиша Самарського лісу, напоєне ароматом трав повітря, безкраї простори квітучого степу, саме тут можна сповна зарядитися цілющою силою природи. Бережімо наш край!

             Пропонуємо  вам перевірити свої знання з природи та екології, відповівши на питання вікторин.

Бліц-турнір 

1. Місце, де річка бере свій початок. (Витік)
2. Найглибший океан. (Тихий)
3. Яким іншим словом називається штучна ріка? (Канал)
4. Бог води. (Посейдон)
5. Які бувають моря? (Внутрішні і зовнішні)
6. Чим відокремлюється суходіл? (Протокою)
7. Які бувають течії? (Теплі і холодні)
8. Назвіть найбільшого птаха України. (Дрофа)
9. Морський цар. (Нептун)
10. Від чого виникають рухи води? (Вітер, цунамі, при­плив)
11. Організми, які живуть на поверхні води в океані? (Планктон)
12. Стародавня назва Дніпра. (Борисфен)
13. Чим з'єднується Тихий і Атлантичний океан? (Па­намський канал)
14 Які частини виділяють в річці? (Гирло, витік, прито­ки, річище)
15. Яка найдовша річка в світі? (Ніл)
16. Яке море не має берегів? (Саргасове)
17. Чи бувають перелітні звірі? (Кажани)
18. У якого птаха найкращий зір? (У орла)
19 . Гніздо якого птаха схоже на рукавичку. (Синиця-ремез)
20. Назвіть найменшу пташку України. (Корольок)

                                    Подумай - відгадай

1. Хто з птахів замість гнізд робить собі нори? (Зимородок, ластівка-береговушка, сизоворона).
2. Які птахи самі говорять, як їх звуть? (Зозуля, пищуха, галка).
3. Не птах – а літає, з хоботом – а не слон, ніхто не приручав – а на ніс сідає. (Муха).
4. Яка квітка зацвітає весною найперша? (Підсніжник).
5. Які квіти носять людські імена? ( Васильок, Лілія, Іван-чай).
6. Хто без крил літає? (Білка -летяга).
7. Хто на собі носить свій будиночок? (Черепаха, равлик).
8. Як сплять африканські слони? (Стоячи).
9. В кого вуса довші за ноги? (Тарган).
10. Скільки ніг у павука? (Вісім).

Хитромудрі запитання

1) Чого не обнесеш навколо хати? (Води в решеті)
2) Де стоїть вода стовпом? (В склянці, пляшці)
3) Який ключ не б'є, і не відмикає? (Нотний)
4) В воді родиться, а води боїться. (Сіль)
5) Що приходить тихо, а відходить з шумом? (Сніг)
6) Живе — лежить, помре — побіжить. (Сніг)
7) Без ніг, а біжить, без рук, а рукава має. (Річка)
8) Стоїть корито, повне води налито. (Став)
9) Не вода, не суходіл, і на човні не попливеш, і пішки не підеш? (Болото)
10) Ні у вогні не горить, ні у воді не тоне. (Лід)

Сам собі синоптик 

1) Галки збираються у великі зграї і сильно кричать – (на мороз і ясну погоду)
2) Сорока літає поблизу житла і лізе під стріху – (буде віхола).
3) Ворони влаштовують у небі хороводи – (на снігопад)
4) Якщо заспівав снігур, а сорока сховалася під стріху – (чекай хуртовину)
5) Гуси і качки купаються в снігу – (на відлигу і вітер)
6) Гуси сидять, поховавши голови під крило – (буде похолодання)
7) Півні дружно співають – (на відлигу)

Народ говорить

1. Не ламай тополю, бо зламаєш... - волю, Колю, долю;
2. Лісова полоса всьому полю - голоса, небеса, краса;
3. Ліс не школа - а всіх... - вітає, чекає, шукає, навчає;
4. Ліс чарує, та не кожен його.. - милує, шанує, цілує;
5. Одне дерево посадив, не дарма на світі - ходив, возив, копав, прожив.
    Земля – наш спільний дім, а Присамар”я - рідний серцю край. І саме від нас залежить, яким буде він у майбутньому. Тож нехай любов до нього буде у наших серцях завжди. І не на словах, а у наших справах. Збережемо її чистоту заради здоров'я теперішніх та майбутніх поколінь.

   
   Онлайн звернення членів клубу "Stylish  generation"  
                      "Епоха Extrim - необхідно вижити"

   Багато юних читачів дитячої бібліотеки разом з ровесниками долучаються до заходів по збереженню довкілля нашого краю. Cеред них - члени клубу "Stylish generation".

 



Валеологічна подорож

 Вітаміни - це здоров"я для дитини

   Одним із головних складових здоров"я є корисне харчування. Овочі та фрукти вважаються найбільш корисними продуктами харчування. Вони містять величезну кількість вітамінів, які необхідні організму людини.
   Сьогодні ми здійснимо подорож у країну вітамінів. У цій чудовій країні багато міст, але ми відвідаємо 4 головних міста. У кожного з них є своє ім'я: А, В, С, Д.
    Познайомимося спочатку з містом «А». У цьому місті живуть продукти, в яких міститься вітамін «А». Давайте подивимося на них і запам'ятаємо! Це - морква, помідор, гарбуз, абрикос, персик, диня, кавун, яблука, петрушка, кріп, риба, вершкове масло, молоко, яєчний жовток, риба і багато інших.
   Важливо знати, що відсутність вітаміну «А» в організмі людини може привести до уповільнення зросту. Вітамін «А» потрібен також і для гарного зору.
   Продукти, які живуть у місті «В», містять вітамін "В". Це м'ясо, дріжджі, чорний хліб, капуста, яєчний жовток, горох, квасоля, горіхи, сир і багато інших. Коли в їжі мало вітаміну «В», людина може мати пригнічений настрій.
   У місті «С» живуть продукти, в яких є вітамін «С». Це цитрусові фрукти (лимон, апельсин та інші), шипшина, червона смородина та овочі (картопля, цибуля, ріпа, перець, кольорова капуста і багато інших). Вітамін «С» зміцнює кістки та ясна, а також він необхідний для шкіри.
   Й останнє місто нашої подорожі - місто «Д». У ньому живуть продукти з вітаміном «Д». Це молочні продукти (сир, масло) тощо, риб'ячий жир, яєчний жовток, ікра, риба, петрушка, кропива і багато інших. Але головним джерелом вітаміну «Д» є сонце і сонячне світло!
     Любі друзі! Щоб їжа була корисною для здоров'я, необхідно знати, які вітаміни містяться в кожному з продуктів. Існують продукти, які корисні людям. Це кефір, риба, овочі фрукти, ягоди тощо. Але є продукти, які шкідливі для здоров'я. Це цукор, чіпси, цукерки, газована вода, шоколад у великих кількостях. Так само є продукти, які не приносять шкоди, але і не є корисними, необхідними для здоров'я. Це різні булочки, пиріжки, пампушки.
   Не обов'язково йти за вітамінами в аптеку. Вітаміни «живуть» поруч з нами.
Треба їсти якомога більше овочів і фруктів. Вони допомагають людині бути завжди бадьорою та здоровою, тому що в них багато вітамінів.
        Сьогодні ви дізналися, що для людини дуже важливе здорове харчування. Здоровим може бути кожен з вас. Потрібно тільки захотіти.

     Пропонуємо вам переглянути відеосюжет про вітаміни.


    Юні читачі! 
Запрошуємо завітати до дитячої бібліотеки й познайомитися більше з літературою екологічної та валеологічної тематики. 
 Чекаємо на вас!









 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар