четвер, 20 травня 2021 р.

Кольорове свято візерунків

                     
Вдягни, дитино, рідну вишиванку,
І з чистим серцем в білий світ іди.
Вона зігріє сонцем на світанку
І оберегом стане від біди.


   Українська сорочка-вишиванка... Вона ввібрала в себе теплоту сонця і духмяність трав, шум гаїв і блакить небес, всю розкіш землі і смуток чарівної пісні. Це не лише витвір мистецтва, а й оберіг. Бо закодована вона одвічними життєдайними знаками сонця, землі, води. І захищає не тільки тіло від хвороб, але й душу від негараздів. Це національна святиня, бо несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь.
    Щороку в третій четвер травня в Україні святкується Всесвітній день вишиванки. Це міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.
     20 травня до дитячої центральної бібліотеки на народознавчу мініатюру "Кольорове свято візерунків", присвячену Дню вишиванки, завітали постійні читачі-учні 5-го кл. ЗСШ №18 (кл. керівник Рогачова Г. А.). Провідний бібліотекар читального залу Кривенко В. В. повідомила про те, як з'явилося це свято, розповіла про історію української вишивки та про прадавні орнаменти-обереги, зокрема, геометричні візерунки та рослинні мотиви, кольорову гаму народних вишивок, звичаї та традиції українських обрядів, головним атрибутом яких виступає рушник. Присутнім також було цікаво дізнатися факти про українську вишиванку та відповісти на питання вікторини "Народні обереги". До уваги юних читачів було підготовлено виставку вишитих виробів "Вишиванка - дзеркало народної душі", на якій було представлено сучасні сорочки та навіть сорочки та рушники столітньої давнини.















                                       

Немає коментарів:

Дописати коментар