четвер, 11 листопада 2021 р.

13 листопада – Всесвітній день Доброти


     Життя дано на добрі справи, - говорить народна мудрість. Безперечно, добро наповнює життя людини сенсом.

  13 листопада – Всесвітній день Доброти. Це свято – чудовий привід згадати про такі якості та категорії людських відносин як Доброта. Що ж таке доброта? Це світло, терпимість, розуміння, любов, ласкаве, співчутливе, турботливе ставлення до людей, бажання допомагати, підкріплене діями. Насправді, робити добро – це зовсім нескладно, а результат у добрих справ і вчинків колосальний.

    Дуже доброю традицією для багатьох країн стало щорічне святкування Всесвітнього дня Доброти (World Kindness Day), датою для якого був вибраний день відкриття в 1998 році в Токіо першої конференції Всесвітнього руху доброти. Учасниками організації були волонтери і добровольці з Австралії, Японії, Таїланду, Канади, Сінгапуру, США, Великобританії та інших країн. Воно створене з метою донести до громадськості, що люди повинні допомагати один одному і тим, хто потрапив у біду. Відзначати його простіше будь-яких інших – варто лише зробити хоча б найменшу, але добру справу. Навіть просто слова підтримки тому, хто їх потребує, будуть неоціненною допомогою. До того ж, допомога іншим – хороший спосіб поліпшити своє життя. Вчені США провели дослідження, які показали, що добрі люди менше хворіють і довше живуть. Люди, які щодня роблять добрі справи, відчувають своє життя більш гармонійним. І все це підтверджено практичними дослідженнями: коли людина робить щось хороше іншим людям, у неї підвищується рівень лімфоцитів і розширюються судини, це веде до правильної роботи серця; мозок виробляє велику кількість ендорфінів (відомих як «гормони задоволення»), які мають заспокійливий ефект, нейтралізують дію стресу, полегшують депресію. 

  Важливо бути добрим не тільки в цей День, але і щодня, причому добрим безмежно і безкорисливо. Адже, якщо чекати подяку (в будь-якому її прояві) за свою доброту, то це вже не справжня Доброта.

   До речі, у самого свята за час його існування з’явилися і свої традиції. Так, в День Доброти, крім добрих посмішок і справ, можна дарувати квіти, листівки або маленькі сувеніри чи влаштовувати сюрпризи. Можна і потрібно приділяти час близьким людям, провести його з сім'єю, рідними, друзями. Приємні слова можна сказати не обов'язково знайомим - доброта може полягати в звільненому в транспорті місці, поданій руці на виході з нього або ж щирому слові "дякую" на касі в супермаркеті.

   Доброта - це міжнародна мова, яку люди однаково добре розуміють в усьому світі, але, на жаль, не всі і не завжди нею володіють.
   Чудово, якщо кожен приєднається до цього доброго, чудового свята. Адже це так просто – посміхніться перехожому, обійміть батьків або друга, зробіть комплімент, подаруйте квіти, зателефонуйте друзям, змайструйте і повісьте на вулиці годівницю для птахів, нагодуйте бездомне кошеня чи цуценя… І цей список можна продовжувати довго. Все це займе небагато часу і зусиль, але ефект буде колосальним. Адже з кожним таким, простим по суті, стає вчинком комусь краще, а значить – і більше доброти у світі. 

       Пам'ятай! Доброта - найвище досягнення людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар