четвер, 29 вересня 2022 р.

Її яблучна величність

 

     Хрумкі, соковиті, корисні, ще й недорого коштують - усе це про яблука!  Хто яблуко в день з’їдає, у лікаря не буває, каже народна мудрість. Червоні, жовті і зелені, ранній «Золотий налив» чи пізньостиглий ранет. Яблуко — один із найпопулярніших і найдоступніших для нас фруктів. Яблуко — це скарбничка поживних і корисних речовин.  Їх можна їсти сирими, печеними, додавати у салати та до випічки. Вони — легкий і корисний сніданок та відмінний перекус в офісі чи школі, а також прекрасний ланч для людей, що піклуються про свою фігуру.

      У цього всіма улюбленого фрукта є навіть свій день. 22 жовтня святкується  Всесвітній день яблук.


     Корисні властивості яблук

  Яблуко містить до 80% води, решта 20% корисних речовин: клітковина, органічні кислоти, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, йод, а також вітаміни.

   Яблуко є практично у меню всіх людей, які провадять здоровий спосіб життя. Воно прекрасно справляється не лише зі своїми «дієтичними» обов’язками, але і допомагає запобігати багатьом хворобам. Усі знають, що яблуко очищає зубну емаль. Це запобігає пародонтозу і розвитку карієсу.



    Як краще споживати яблука

  Максимальна користь яблук — у сирому вигляді. Причому їсти їх треба зі шкіркою.

   Яблука — малокалорійний продукт: у 100 г свіжого яблука міститься лише 47 ккал. Продукт практично позбавлений жирів, проте має в своєму складі вуглеводи, що дозволяє людині, вживши яблуко, тривалий час зберігати відчуття ситості. Дуже добре підходить тим, хто хоче схуднути, і тим, хто сидить на дієті.

   Традиційно, православні віряни не їли плоди яблук до Яблуневого Спасу, однак після цієї дати їх можна було вживати в необмеженій кількості, оскільки саме в цей період яблука починають дозрівати.

    Яблуко – це справжнісінький природній плід здоров’я. Учені дослідили, що регулярне вживання яблук може вберегти від проблем зі здоров’ям та допоможе омолодити організм.



 Та що ж відомо людству про яблука?

     Людям давно відомо про корисні властивості яблук, про них складено багато різноманітних міфів та легенд.

1. За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому.
2. До Європи яблука потрапили завдяки римським солдатам і в давнину вважались розкішшю і були ознакою багатства. Яблука були обов'язковими фруктами на столах заможних греків та римлян.

3. В місті Кролевці Сумської області росте яблуня, яка належить до числа природних чудес України. Вік живого пам'ятника природи понад 200 років.

4. Якщо яблуко розрізати впоперек то малюнок на серцевині на вигляд як п'ятикутна зірка. Саме тому стародавні алхіміки вважали яблуко символом знань.
5. Пальму першості по виробництві яблук без сумнівів отримує Китай, срібло отримує США. У Європі найбільшу кількість яблук вирощує Польща
.
6. Через специфіку клімату в Африці, яблука вирощують тільки в середземноморських регіонах.
7. Американським селекціонером Альбертом Еттером в 1940 році було виведено незвичний сорт яблук з м'якоттю червонувато-рожевого кольору. Сорт отримав назву Рожеві перли.
8. Ви коли-небудь задавались питанням, чому яблука плавають і не тонуть? Відповідь доволі проста — вони на 25% складаються з повітря, м'якоть доволі пориста і в середині яблука є пустоти, які виконують роль поплавка. Свіжі яблука мають меншу щільність, ніж вода.

9. В насінні яблук міститься ціанід — дуже небезпечна та отруйна речовина, проте наше тіло може переробити невеликі дози цієї природної отрути. Щоб отримати отруєння необхідно з'їсти величезну кількість насіння.
10. Сік в яблуку не має кольору і прозорий як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям шляхом окислення.


                     Їжте яблука — і будьте здорові!     

   Прочитати більше про яблука й дізнатися рецепти смачних страв  ви можете, завітавши до дитячої бібліотеки.



Усміхнулись яблуні,
Дощиком закраплені,
Стрепенули вітами,
В сонці обігрітими.
І я чув, як тріскались
Яблуневі брості,
Цвітом зазиваючи
Ранніх бджіл у гості.


Немає коментарів:

Дописати коментар