середу, 23 листопада 2022 р.

Мандрівний філософ

 

  Дорогі юні читачі!

  Пропонуємо вам  історичний онлайн портрет «Мандрівний філософ» (до 300-річчя з дня народження Г. Сковороди).

  Про Григорія Сковороду говорять: «мандрівна академія», «людина-університет» своєї епохи. За життя він не видав жодної книги. Натомість читачі його масово читали та цитували, переписували рукописи та пропагували їх.

     3 грудня святкуємо день народження Григорія Сковороди. Ми зібрали цікаві факти з його життя та творчості, а також афоризми.

Цікаві факти із життя відомого українського філософа

·        Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 року в селі Чорнухах на Полтавщині в сім’ї малоземельного козака. Початкову освіту здобув в сільській школі, навчався у дяка-скрипаля на привілейованому становищі, співав у церкві. 

·         Григорій Сковорода мав виняткові здібності до навчання. Вже у 16 років вступив до Києво-Могилянської академії – першого вищого навчального закладу в Україні. Вивчав латинську, грецьку, церковнослов’янську, польську, німецьку та інші мови. Грав на сопілці, флейті, скрипці, гуслях, лірі, бандурі. Проте вищої освіти так і не отримав.

·         Працюючи педагогом у Харківському колегіумі, мав власну систему оцінювання. Замість балів він писав справжні вироки: «вельми туп», «справжнє безглуздя», «досить гострий», «звєрок востроє» тощо.

·         Григорія Савича називають зачинателем жанру байки. Він писав твори переважно староукраїнською та латинською.

·         Надавав перевагу особистій духовній свободі. Філософські трактати присвячував переважно етиці. А головним сенсом людського існування вважав самопізнання.

·          Оскільки він мав знайомих в усіх куточках країни, вважається, що завдяки його впливові відбулося відкриття Харківського університету.

·         Всім відомо, що мислитель все життя був самотнім, але він був закоханий і навіть хотів одружитися, але не зміг. Прагнення до свободи переважило, і він покинув наречену прямо на весіллі. Тож залишився самотнім.

                                Основні дати з  біографії Григорія Сковороди

   З 1738 році — почав навчання у Києво-Могилянській академії.

    З 1742 по 1744 рік жив у Петербурзі, був співаком придворної капели, створював музику на власні вірші.

 У 1750 році Сковорода виїжджав за кордон і три роки мандрував Угорщиною, Словаччиною, Польщею, відвідав Братиславу, Відень, Будапешт; бував в університетах, слухав лекції знаменитих професорів, працював у бібліотеках, студіював філософські праці й, володіючи багатьма мовами, дискутував із ученими різних країн.

    У 1753 році – повернувся в Україну, викладав поетику в Переяславському колегіумі. Писав байки, викладав стародавні мови. Сковорода написав підручник з етики.

  1754 – 1759 рр. – жив на Переяславщині, працюючи домашнім учителем у поміщика. Написав значну частину віршів збірки «Сад божественних пісень». Працював викладачем у Харківському колегіумі.

  З 1769 року Сковорода вів мандрівне життя.  Ходив філософ завжди в звичайній свиті. Крім книг, рукописів, сопілки в полотняній торбі та палиці, нічого більше не мав, навіть не прагнув мати власної хати і взагалі постійної домівки.

   Помер 9 листопада 1794 року в селі Пан-Іванівка Харківської області.

   Г. Сковорода є найвидатнішою постаттю в культурному та літературному житті України ХVIII ст. Його називають мандрівним філософом. Сковороду вважають зачинателем жанру байки. Сам Сковорода називав себе сином свободи. Спадщина композитора, поета, байкаря і філософа Григорія Савича Сковороди є дорогим надбанням української національної і світової культури.

Пропонуємо вам переглянути презентацію 

про життєвий та творчий шлях Г. Сковороди      







                                      

                                       


Маловідомі факти з біографії у цьому відео:

                          Афоризми від Г. Сковороди:

Бери вершину і матимеш середину.

З усіх утрат втрата часу найтяжча.

Більше думай і тоді вирішуй.

З видимого пізнавай невидиме.

Не той дурний, хто не знає, а той, хто знати не хоче.

Чисте небо не боїться блискавки та грому.

Що швидко запалюється, те раптово гасне.

     З усіх утрат втрата часу найтяжча.

    Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю.

    Один у багатстві бідний, а інший у бідності багатий.

                Філософські погляди Г. Сковороди:

“Пізнавай себе, а пізнавши – удосконалюй”.

“Багатством живиться тіло, а душу звеселяє споріднена праця”

Незважаючи на те, що з-під пера Г. Сковороди вийшли вірші, афоризми, байки, прозові, філософські твори, його творчість не була надрукована за життя, а його тексти поширювалися шляхом переписування вручну. Величний, гордий мандрівник, філософ, письменник, музикант, Г. С. Сковорода зробив значний вклад в українську культуру і залишиться в пам’яті нації назавжди.

 Юні читачі! Запрошуємо вас до бібліотеки-філії № 5 для дітей для подальшого ознайомлення із творчістю визначного українця Г. Сковороди. 

Немає коментарів:

Дописати коментар