понеділок, 9 листопада 2020 р.

В Україні проживаєш, а чи мову її знаєш?

   9 листопада – День української писемності та мови. За церковним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-Літописця, якого вважають прабатьком української писемної мови. Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Вона є найголовнішою ознакою народу, що дає йому право називатися нацією. Саме мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію. Сьогодні українською мовою розмовляють близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.
  Саме цього дня у бібліотеці-філії для дітей № 4  шестикласники ЗЗСО № 12 взяли участь  у мовному асорті «Барвінкове розмаїття – мови рідної суцвіття». Біля книжкової виставки «Наш скарб – рідна мова» з розповіді бібліотекаря Дудки М. В. діти дізналися багато корисного та цікавого про нашу українську мову, її роль у житті людини. Читачі перекладали українською мовою слова, відшукували помилки, читали вірші про мову і рідне слово, добирали прикметники до слова «мова».
   Століттями складав український народ прислів’я та приказки, які навчали людей мудрості. Красивою, образною, гнучкою роблять нашу мову фразеологізми. Юні шанувальники рідного слова виявилися гарними знавцями українських прислів’їв, приказок та загадок, а також з задоволенням взяли участь у вікторинах «Мовний Всезнайко», «Перекладач», у конкурсах «Розшифруй фразеологізми», «Хто уважний».
   То ж знаймо, вивчаймо, бережімо нашу рідну мову! Розмовляймо українською та пишаймося цим!










 

Немає коментарів:

Дописати коментар