середа, 28 серпня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Інтернет - безпека дитини.

 


   Інтернет - технології стали природною складовою життя дітей та сучасної молоді. Комп′ютер є не тільки розвагою, але й засобом спілкування, самовираження та розвитку особистості. Самостійне пізнання інформаційного світу дозволяє розширити коло інтересів дитини і сприяє її додатковій освіті, спонукає до кмітливості, привчає до самостійного розв′язання задач. Завдяки різним видам комунікації діти можуть виражати себе більш вільно та комфортно. Вони з цікавістю вивчають різні пропозиції у віртуальному просторі, однак часто виявляються досить незахищеними до негативних аспектів інформаційно - комп'ютерних технологій.

   Але існує безліч ризиків, з якими діти можуть зіштовхнутися в мережі Інтернет: пропаганда наркотиків, нецензурні тексти; віруси, спам, онлайн шахрайства; незаконні контакти, кіберпереслідування (погрози, сексуальні домагання з використанням інформаційних технологій) тощо. Щоб захистити свою дитину, батьки самі повинні знати правила спілкування в інтернеті. У бібліотеці-філії №5 для дітей Публічної бібліотеки Новомосковської  МТГ у рамках проєкту "Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти" можна не тільки отримати консультацію за цією темою, а також й узяти почитати книги з програмування та інтернет - безпеки.

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

 

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Прикладні програми сьогодні і завтра

  Що таке прикладні програми, які вони бувають і для чого  потрібні, - це питання юної користувачки бібліотеки-філії №5 для дітей стало темою чергової консультації в рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах". Бібліотечний фахівець повідомила про те, що прикладне програмне забезпечення призначене для розв’язання прикладних завдань діяльності людини (тобто прикладене до практики). Спектр таких програм надзвичайно широкий: від виробничих та наукових до навчальних та розважальних. Сюди відносять розрахункові, навчаючі, моделюючі програми, комп'ютерні ігри тощо. Це можуть бути редактори тексту, електронні таблиці, бази даних. Скориставшись матеріалами з цієї теми, що наявні в бібліотеці, можна впеівнено зробити перший крок назустріч до їх вивчення.

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

 

неділя, 25 серпня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Як створити канал на YouTube

   

  YouTube - це платформа для обміну відео, яка дозволяє користувачам створювати, завантажувати та переглядати відео. YouTube є другою за величиною пошуковою системою у світі після Google.  Це одна з найпопулярніших і найбільших платформ в Інтернеті.  

   До бібліотеки-філії №5 для дітей завітали юні читачі. Фахівці бібліотеки в рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти» ознайомили дітей з You Tube, навчили створювати свій канал та порекомендували унікальні та креативні відеоролики, які можна знайти на цій платформі.  Користувачі можуть записувати і ділитися своїми відео, додавати, переглядати і коментувати ті чи інші відеозаписи,  ділитися ними й знаходити своїх шанувальників.

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA




Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Як створити блог

 

     З бажанням дізнатися, що таке блог,  як його створити і навіщо він потрібен до бібліотеки-філії №5 для дітей звернулася її читачка. Бібліотечний фахівець розповіла про те, що  блог – це ресурс в мережі інтернет, де кожна людина представляє себе або свою кампанію. На сьогоднішній день блоги,  як явища, стали настільки популярними, що причиною для  їх створення може бути майже все що завгодно. Існують різні види блогів за призначенням: особистий веб-щоденник (його ведуть з наміром висвітлювати новини та ділитись думками щодо якоїсь теми), тематичний чи колективний блог (до його ведення долучається ціла група людей), корпоративний блог (в якому пишеться про досягнення компанії, зміни у робочому процесі, ведеться діалог через інтернет діалог з клієнтами та партнерами тощо). А ще блог можна використовувати як портфоліо чи резюме, записник чи просто місце збереження корисної інформації. На консультації були освітлені деякі технічні питання щодо створення блогу, обговорені кроки для виконання та запропоновані для перегляду освітні серіали відповідної тематики.

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Навчальні програми для учнів

 


   Для школярів  існує чимало навчальних програм, які допомагають їм розвивати свої знання та навички у різних сферах, зокрема в математиці, природничих науках, технологіях та мовах. Наприклад,  платформа для вивчення математики  Matific,  яка пропонує інтерактивні завдання та ігри для учнів. Вона спрямована на розвиток логічного мислення  у дітей, а завдання поділені на рівні складності, що дозволяє підібрати програму під рівень кожного. Завдяки  консультаціям, що надають фахівці у бібліотеці-філії №5 для дітей в рамках  проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти» користувачі  мають доступ до сучасних технологій і знань, які стимулюють  у них інтерес до навчання.

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

четвер, 22 серпня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Безпечне спілкування в соцмережах.


   Безпечне спілкування в соціальних мережах є надзвичайно важливим, особливо для дітей і підлітків. Відсутність досвіду та знань про ризики може призвести до неприємних наслідків, таких як кібербулінг, витік особистої інформації або навіть шахрайство. Консультацію про важливі правила, яких варто дотримуватися для безпечного спілкування в соціальних мережах, користувачі  можуть отримати від фахівців бібліотеки-філії №5 для дітей в рамках проєкту  «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти».
  

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA




  



Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Пізнавальні Ютуб-канали для дітей

 

   Мабуть, кожен задавався питанням, що увімкнути дітям на YouTube? Сьогодні в бібліотеці-філії № 5 для дітей бібліотечні фахівці надали відповідну консультацію в рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти», ознайомили з розвиваючими мультфільмами, казками та піснями, цікавими розповідями про науку та українську історію.  Бібліотечні спеціалісти порекомендували також  деякі канали, що допоможуть  дітям із навчанням та канали, які не орієнтовані спеціально на дитячу чи підліткову аудиторію, але мають контент, що може бути їм цікавий: хобі, мода, ігри тощо. Тож кожен обрав для себе потрібне джерело інформації.

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA








ї.

Малюю Україну щасливою

 


  День Незалежності України — особливе свято для кожного українця. Сьогодні, як і багато поколінь тому, українці виборюють свою незалежність зі зброєю в руках. Адже країна — це ми самі, наші вчинки, наші прагнення.

 До бібліотеки-філії № 5 для дітей завітали юні користувачі на конкурс малюнків на асфальті «Малюю Україну щасливою». Площа біля бібліотеки засяяла жовто-блакитними кольорами, замайоріла державними та народними символами. Кожен дитячий малюнок вийшов неповторним та чудовим. А це значить, що наша рідна країна  обов’язково розквітне і надалі процвітатиме.Та все ж журі визначило три призові місця(Гриценко Аліна, Машківська Таїсія, Педан Олеся), за які учасники отримали приємні сувеніри. 













 

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Створення застосунків


Застосунки – це програми на комп’ютері, телефоні або планшеті, якими ми користуємося. Браузер, InstagramPhotoshop – це різновиди застосунків. Вони бувають дисконтні (для роботи за комп’ютером; за їх допомогою можна створювати текстові документи, редагувати світлини, монтувати відео), мобільні (для телефонів та планшетів; це музичний плеєр, улюблена гра, навігатор або цілий банк) та веб-застосунки (соцмережі, онлайн-магазини тощо).  

   Які поетапні кроки створення застосунків та як зробити їх зручними для користувача – з цими та іншими питаннями до бібліотеки-філії №5 для дітей звернувся читач. Бібліотечні фахівці надали відповідну консультацію в рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти» та представили матеріали з цієї теми для навчання. 


#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA




середа, 21 серпня 2024 р.

Україна унікальна, Україна надзвичайна

 


  Рідний край, рідна земля… Які прості і разом з тим прекрасні й святі для нас слова…Ми всі  мріємо бачити свою країну незалежною, квітучою, щасливою. І від любові кожного з нас залежить, яким  буде майбутнє України.

   Напередодні великого державного свята - Дня незалежності України - наймолодших  читачів бібліотеки-філії №5 для дітей було запрошено на історичну подорож «Україна унікальна, Україна надзвичайна». Провідний фахівець Наталія Пека коротко повідала присутнім про славне історичне та героїчне минуле нашого народу, розповіла про те, яким непростим видався шлях нашої Батьківщини до своєї незалежності, а також запропонувала  юним читачам, учасникам клубу «Калинонька»,  намалювати національну символіку нашої держави, розповідь про яку вони почули від неї. Дітвора залюбки створювала свої композиції, тому роботи вийшли гарні й неординарні, та головне  - сповнені любові до своєї країни.








вівторок, 20 серпня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Мобільна грамотність

 

Україна в синьо-жовтих кольорах


   Серед низки серпневих свят одним з найголовніших є, безперечно, День Незалежності України. На історичний диспут «Україна в синьо-жовтих кольорах» (за книгою братів Капранових «Мальована історія незалежності України») в рамках проєкту «Стрічка Героїв: коли перо змінюється на стилет» завітали юні читачі, вихованці приватної школи "West View". 

  Люди споконвіку цікавилися минулим. Історія – це не набір певних дат та фактів, а безперервний процес, який не зупиняється ні на мить. І головне – відчути себе частиною цієї землі. А від цього залежатиме майбутнє великого українського народу. Надзвичайно цікава книга відомих авторів братів Капранових постала в центрі уваги цього заходу. До речі, цей примірник з оригінальними підписами самих авторів був придбаний бібліотекою  під час їх візиту до нашого міста. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволяє читачам легко зорієнтуватися у непростих питаннях походження української державності та боротьби за її встановлення. А численні мапи, фотопортрети відомих постатей і комікси перетворюють важке навчання на цікаве читання, у чому й переконалися юні читачі.

   Бібліотечна фахівчиня Вікторія Кривенко ознайомила користувачів з життєвим та творчим шляхом авторів книги – відомих громадських діячів, публіцистів, письменників, видавців, які зробили вагомий внесок у популяризацію української літератури завдяки їх новаторському стилю пера та інтерактивному підходу до своїх читачів. З початку повномасштабного вторгенення письменники боролися з окупантами зі зброєю в руках у Києві в лавах полку "Азов". Та, на превеликий жаль, навесні цього року пішов із життя один із братів – Дмитро Капранов. 

     Із запропонованого для перегляду відео про цю унікальну книгу присутні на заході переконалися на власні очі в тому, що дуже коротко й доступно можна відтворити історію нашої країни всього за 100 секунд. А ще дізналися про не менш цікаве видання цих талановитих авторів - книгу "Веселих свят!", що знайомить юних чтачів з українськими традиціями, звичаями та святами. На її сторінках можна зустріти народні пісні з нотами, святкові страви з рецептами, тогочасні ігри та забави. А народні іграшки та обереги, широко представлені в книзі, просто "зійшли" з книжкових сторінок, тож діти мали нагоду детально з ними познайомитися. Наприкінці зустрічі кожен ще раз переконався, що така вражаюча історична та культурна спадщина нашого народу неодмінно завжди буде поставати перед майбутніми поколіннями тільки в синьо-жовтих кольорах!  












   

Моя єдина незалежна


    Дорогі друзі! Юні читачі бібліотеки-філії №5 для дітей   долучилися до обласного онлайн флешмобу #Моя Єдина _Незалежна, який присвячений Дню Незалежності нашої рідної неньки УКРАЇНИ!

#МояЄдина_Незалежна  
#Дніпро_ОДБ