вівторок, 6 серпня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Пошукові сайти і технології пошуку інформації в Internet

    Юні користувачі продовжують поглиблювати свої знання в IT сфері завдяки участі бібліотеки-філії №5 для дітей у реалізації  проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках - Хабах цифрової освіти». Сьогодні охочі ознайомилися з інформацією з теми «Пошукові сайти і технології пошуку інформації в Internet» й дізналися про сучасні програми. 
    За століття, що пройшли з часу винаходу книг, людство придумало тільки три основні способи пошуку інформації. І кожен із нас зустрічався з ними ще до свого першого виходу в Інтернет. Це пошук за допомогою змісту, посилань і предметного покажчика. Виявляється, в Інтернеті використовуються ці ж способи для пошуку потрібної сторінки, тільки вони автоматизовані й виконуються спеціальними програмами. У каталогах утримується набір посилань на сайти з їхнім коротким описом. Сторінки (сайти) усередині каталогу розташовані за темами (рубриками), а всередині тем вони ранжовані або за індексом цитування, або за датою додавання, або за алфавітом. Посилання — це основний принцип Інтернету, але ж по суті це стара ідея, просто автоматизоване текстове посилання. Але найшвидший і найефективніший спосіб пошуку потрібної інформації — пошукові покажчики (ключові слова). Саме ця ідея пошуку інформації за ключовими словами, зібраними в предметному покажчику, стала основою для створення пошукових систем, або Інтернет-пошуковиків.   
   Здобуті та закріплені на тренінгу знання допоможуть юним користувачам швидко та правильно знаходити потрібну інформацію.

#cyfra_library
@ula.org.ua
@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні
@SwedeninUA


Немає коментарів:

Дописати коментар