понеділок, 9 вересня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Python.

 


   У сучасному світі, де технології відіграють важливу роль у житті людини,  якісна комп’ютерна освіта для дитини – найкраща інвестиція в її майбутнє. Серед багатьох мов програмування, які можуть освоїти діти, Python  виділяється своєю простотою та доступністю, що робить його ідеальним для початківців. Від простих програм до складних проєктів,  Python можна використовувати для створення ігор, веб-сайтів, наукових досліджень, тощо.  Python має одну з найбільших і найактивніших спільнот розробників. Це означає, що для дітей доступна велика кількість навчальних матеріалів, які можна використовувати для самостійного навчання. Існує безліч ресурсів, де діти можуть почати вивчати Python. Наприклад, Code.org, Scratch (для молодших дітей) і Coursera пропонують курси, розроблені спеціально для дітей.

   Консультацію з  програмування  Python можна  отримати  у бібліотеці - філії №5 для дітей у рамках проєкту "Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти". Python — це ідеальний вибір для дітей, які хочуть освоїти програмування.

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

неділя, 8 вересня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Призначення та можливості електронної пошти

 

  Сучасні діти мають багато способів цифрового спілкування: від обміну текстовими повідомленнями до соціальних мереж. Але одним із варіантів, який залишається популярним серед дітей, батьків, вчителів є електронна пошта.

Використання електронної пошти є досить простим процесом, навіть для дітей, які, можливо, звикли спілкуватися за допомогою текстових повідомлень або соціальних мереж. Багато шкіл і організацій використовують її для спілкування.

   Наприклад, учитель може періодично надсилати електронною поштою оновлення про клас. А якщо діти беруть участь у позашкільних заходах, тренер або керівник гуртка також може спілкуватися електронною поштою.

    Тому сьогодні фахівець бібліотеки-філії № 5 для дітей в рамках проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах" провела консультацію юному читачу на тему: «Призначення та можливості електронної пошти». Користувач прослухав історію виникнення електронної пошти, удосконалив свої навички у створенні своєї власної пошти  та безпечно з нею працювати.


#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

 




четвер, 5 вересня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Сайти для навчання школярів.

 


   Сьогодні існує безліч онлайн - ресурсів, які можуть значно полегшити навчання школярам, зробити його більш цікавим та ефективним. На Урок - український освітній портал, що пропонує широкий спектр матеріалів для школярів, включаючи відеоуроки, тести, презентації, методичні матеріали та інші ресурси з різних предметів. Це також платформа для проведення олімпіад та конкурсів. Вчи.com.ua - українська освітня платформа для молодших і середніх класів, яка пропонує інтерактивні уроки з математики, української мови, читання та інших предметів. Сайт допомагає дітям покращити свої знання та підготуватися до контрольних робіт. Якщо хочете знати більше, то завітайте до бібліотеки - філії №5 для дітей, щоб отримати консультацію у  рамках проєкту "Здобуття цифрових навичок у бібліотеках - Хабах цифрової освіти".  

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Використання соціальних мереж для навчання школярів.

 

 

   Соціальні мережі, які спочатку створювались для спілкування та розваг, стали потужним інструментом для навчання і розвитку школярів. Вони можуть допомогти дітям поглибити їх знання, розширити кругозір та вирішити проблему  співпраці з однолітками та вчителями. У соціальних мережах, таких як Facebook  або  Telegram, існують чисельні групи та спільноти,  які вивчають різні  навчальні предмети. Школярі можуть приєднуватися до таких груп, де вчителі та однолітки  діляться корисними матеріалами, обговорюють складні теми, задають питання і отримують відповіді. YouTube  також є  однією з найпопулярніших платформ для самостійного навчання. На ньому можна знайти безліч навчальних каналів, які пояснюють різні шкільні предмети, такі як математика, фізика, хімія, історія та інші. Відеоуроки дозволяють школярам засвоювати новий матеріал у зручному темпі та переглядати його стільки разів, скільки потрібно для розуміння.

   Консультацію  з використання соціальних мереж для навчання  можна  отримати  у бібліотеці - філії №5 для дітей Публічної бібліотеки Новомосковської  МТГ у рамках проєкту "Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти".  Соціальні мережі можуть стати цінним інструментом для навчання, якщо використовувати їх розумно. Вони дозволяють школярам отримувати доступ до різноманітних ресурсів, співпрацювати з однолітками і навіть розвивати нові навички. Важливо спрямовувати їх використання у правильному напрямку, щоб вони приносили максимальну користь у навчанні.

   

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

середа, 4 вересня 2024 р.

Захопливі пригоди мандрівного будиночка

 


   Юрій Винничук  – сучасний український поет, прозаїк,  драматург і дитячий письменник. Серед його найвідоміших дитячих книжок: повість-казка «Місце для дракона», фантастична казка «Літопис від равлика», низка казок про двох друзів Чеберяйчиків, «Історія одного поросятка» та віршована казка «Цукровий півник». Письменник  служив у лавах Збройних сил України, а зараз живе і працює у Львові. Тому у багатьох  його творах події відбуваються  саме у цьому, такому рідному для нього місті.

   До бібліотеки-філії №5 для дітей на  book- timе  «Захопливі пригоди мандрівного будиночка» ( за книгою Ю. Винничука « Мандрівний будиночок») у рамках регіональної кампанії  «Письменники, короновані словом», завітали маленькі поціновувачі творчості письменника,  щоб разом з провідним бібліотекарем читального  залу  Наталією Пекою  дізнатися про захопливі пригоди мандрівного будиночка: про те, як ним заволоділи привиди, в який спосіб він звільнився і хто, врешті-решт, в ньому оселився.







понеділок, 2 вересня 2024 р.

Крок у майбутнє

 

   У перший осінній день дітям завжди на серці сумно, бо закінчилося літо, а радісно, бо всі зустрічаються з учителями, друзями, однокласниками. У цей день юні читачі,  які навчаються в дитячому клубі Alpha Generation Kids Club, завітали до бібліотеки-філії № 5 для дітей на ерудит пазл «Крок у майбутнє», який був присвячений Дню знань. Завідуюча бібліотекою-філією № 5 для дітей Лідія Журавель познайомила читачів з новинками книжкової виставки «Наша мета - Україна свята». Діти дізналися більше про багатовікову історію рідної землі, багатство її мальовничої природи, про талановитих людей. Читачі розгадували кросворди, розповідали про державні символи України, взяли активну участь у літературній вікторині «Я люблю Україну» та у грі «Вірю-не вірю».

Хай щасливим та переможним стане цей навчальний рік для всіх дітей України!









неділя, 1 вересня 2024 р.

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Робота в текстовому редакторі Word

 

    В бібліотеці-філії №5 для дітей на прохання користувача відбувся комп'ютерний практикум з теми "Робота в текстовому редакторі Word".   Бібліотечний фахівець розповіла про правила набору тексту, створення шаблону, форматування тексту, а також про  масштаб, інтервал, анімацію тощо. Після отриманої інформації юний користувач самостійно зміг створити свій документ, форматувати його, а також підготувати до друку.

#cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA





Книжковий дрес-код

 

Екскурсія до бібліотеки –  це завжди нові враження і нові друзі! Безперечно, яскравий книжковий світ здатний не лише навчити, а й здивувати, захопити, надихнути.  Потенційні користувачі, вихованці приватної школи нашого міста вперше завітали на пізнавально-оглядову екскурсію до бібліотеки-філії №5 для дітей. Присутнім було запропоновано бібліоменю «Книжковий дрес-код». Діти подорожували просторими залами бібліотеки, ознайомилися з її послугами та були у захваті від великого розмаїття цікавих, яскравих книг та журналів. У читальній залі на читачів чекало знайомство з книжковими виставками та Центром вільного доступу до мережі Інтернет. Бібліотечний фахівець Вікторія Кривенко поділилася корисною інформацією про історію виникнення книги, етапи її розвитку, ознайомила з найцікавішими екземплярами, які наявні в бібліотеці та запропонувала відео для перегляду «Найбільший винахід людства». Та найцікавішим для відвідувачів стала пізнавально-розважальна програма, яка складалась з вікторин, загадок та конкурсів. Тішимося з того, що від цього дня коло наших читачів розширилося й сподіваємося, що книга стане вірним супутником всього їхнього життя. 

 #cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA








Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Робота за комп'ютером для дошкільника.

 


   Робота за комп’ютером для дошкільнят може бути корисною, якщо вона організована правильно і під наглядом батьків. У ранньому віці важливо не тільки знайомити дитину з технологіями, але й забезпечувати безпеку та здоров'я під час використання комп'ютера.  Як допомогти дитині-дошкільнику ефективно та безпечно користуватися комп’ютером?  

   Консультацію  батьки малечі можуть отримати  у бібліотеці - філії №5 для дітей Публічної бібліотеки Новомосковської  МТГ у рамках проєкту "Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти". Адже дітям дошкільного віку не слід проводити за комп'ютером більше 20-30 хвилин на день. Тривале перебування перед екраном може негативно вплинути на зір, поставу та психоемоційний стан дитини. Важливо робити регулярні перерви і чергувати час за комп'ютером з активними іграми на свіжому повітрі. Замість випадкових ігор або відео краще вибрати  освітні програми та додатки, які сприяють розвитку дитини. Це можуть бути інтерактивні ігри, які допомагають вивчати кольори, форми, літери, цифри та основи логіки. Діти часто наслідують поведінку дорослих, тому важливо, щоб батьки демонстрували здоровий приклад у використанні технологій.  

 #cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA

Здобуття цифрових навичок у бібліотеках. Невидимі наслідки війни. Як розпізнати? Як спілкуватись? Як допомогти подолати?

 

  Сучасн і реалії в нашій країні є одними з найтравматичніших подій, які можуть вплинути на психічне здоров"я. Це порушує відчуття безпеки та стабільності, що є основоположними для нормального розвитку дитини. В Україні багато дітей зазнають серйозного стресу, що може призвести до різних психологічних проблем. Війна викликає у дітей постійний страх за власне життя та життя близьких. Вони можуть боятися гучних звуків, несподіваних рухів, темряви та навіть відчувати страх залишитися наодинці. Така тривожність може проявлятися у вигляді частих плачів, нічних кошмарів, проблем зі сном або фізичних симптомів, таких як біль у животі чи головний біль. У таких умовах роль батьків є надзвичайно важливою для підтримки дітей та наданню їм допомоги  у подоланні цих викликів.

   На жаль,  не всі батьки мають необхідні знання та навички, щоб надати своїй дитині кваліфіковану допомогу. У бібліотеці-філії №5 для дітей в рамках проєкту  «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти» фахівці вам зможуть порекомендувати необхідні  публікації. Війна є важким випробуванням для дітей, але за умови правильного підходу батьків можна мінімізувати негативні наслідки для їхньої психіки. Підтримка, розуміння і турбота — це основні елементи, які допоможуть дитині пройти через ці складні часи з мінімальними втратами для її психічного здоров'я.

 #cyfra_library

@ula.org.ua

@UNDP in Ukraine / ПРООН в Україні

@SwedeninUA