четвер, 2 липня 2020 р.

Чотирилапі друзі


Сьогодні - Всесвітній день собак! Це свято – неофіційне. Його немає у переліку ООН чи навіть окремих держав. А дарма. Бо саме собаки – наші найкращі та найвідданіші друзі – заслуговують на нього, як ніхто інший. Бережіть цих вірних і чудових тварин. Адже, собака для вас — це лише частинка світу. Ви ж для собаки — цілий світ.

Деякі цікаві факти про собак:

- Собаки здатні розрізняти кольори. Їх світ не є чорно-білим. Однак їх колірна гамма не така широка, як у людини.
- Собаки здатні запам'ятати понад 250 слів і жестів, вони можуть рахувати до 5 і вирішувати найпростіші математичні завдання.
- Собачий сміх таке ж природне і часте явище, як і людський. Собаки сміються також, як люди, тільки замість «ха-ха» вони вимовляють «х-х». Найчастіше наші вихованці сміються під час гри та при зустрічі з господарем.

- Собаки можуть розрізняти ультразвуковий свист. Дізнавшись про це, Пол Маккартні вставив цей звук в одну з пісень спеціально для свого собаки.
- Власники собак рухаються на 66% більше, ніж інші люди.
- Собака може «впізнати» свої мітки через рік після того, як позначила.
- Собаки-поводирі не відрізняють червоний сигнал світлофора від зеленого. Тому вони орієнтуються по потоку руху.


   - У світі налічується 703 породи собак.  Декотрі з них дуже рідкісні та відповідно коштують чималих грошей. У кожній країні існує мода на певну породу собак, а також тенденція до популяризації якоїсь породи, залежно від потреб суспільства. Так, у 1990-х роках в Україні популярними були ротвейлери та вівчарки.

  Через 15 років їм на зміну прийшли піт-булі, потім – лайки, тепер – той-тер’єри і самоїди. У Європі досі популярними залишаються лабрадори і золоті ретривери.
- Існує вітчизняна порода собак-вівчарок, відома в українських степах з пізнього середньовіччя. Це – родич комондора, «половецької вівчарки». Має грубу кудлату шерсть світлого кольору, дуже злісний характер і слухається лише одного господаря.
- Собаки розуміють до 250 слів і жестів, можуть рахувати до п’яти і навіть вирішувати найпростіші математичні завдання.

- Дослідження показують, що діти, які живуть в родинах із собаками, рідше мають алергію і не так часто хворіють, ніж діти, які виховуються в сім’ях без домашніх тварин.
- Першою побувала в космосі собака Лайка. Її політ на Супутнику-2 відбувся в 1957 р. Хоча сама вона загинула під час польоту, її дочка, Пушинка народила 4-х щенят від тер’єра Чарлі, власником якого був президент США Джон Кеннеді.

- Хорти – найшвидші собаки, здатні розганятися до 72 км/год, це також єдина порода собак, що згадується в Біблії (Книга притч Соломонових 30:31; версія Короля Джеймса). Хортів тримали багатії для полювання і цінного обміну.

- Порода хаскі – найвитриваліша. Упряжка з хаскі може проїхати більше ніж 60 км в день, рухаючись зі швидкістю більше 17 км/год.
- Тер’єрові на прізвисько Макс, у серпні 2013 року виповнилося 30 років. Це – 210 людських років! Його вважають найстарішим собакою на планеті.

- Породи Піт Буль немає. Піт Буль – це збірна назва таких порід, як американський пітбультер’єр, американський стаффордширський тер’єр, бультер’єр, американський дог, японський тоса, бордоський дог, бульдог.
- Слово «пудель» утворено від німецького «pudel» або «pudelhund», що означає «собака, який плюскається». Мисливці стригли пуделів, щоб їм було зручно плавати, залишаючи лише трохи вовни для збереження тепла.

- Пісню гурту Бітлз «День у житті» Пол Маккартні закінчив “собачим свистом” (ультразвуковим сигнал, який людина не сприймає, а собаки прекрасно чують) на честь своєї вівчарки Марти. Так само він написав на її честь пісню «Моя дорога Марта», яка увійшла у “Білий альбом” 1968-го року.
- Канарські острови названі на честь собак (від латинського «Canis»), яких обожнювали місцеві жителі. А птахи «канарки» — на честь цих островів.
Пропонуємо вам прочитати 
6 найкращих книг про собак
- Джером, К. Джером. Троє в одному човні (якщо не рахувати собаки)
- ДіКамілло, Кейт. Спасибі Вінн-Діксі
- Троєпольський, Г.М. Білий Бім Чорне Вухо
- Чехов, А.П. Каштанка
- Чорний, Саша. Щоденник Фокса Міккі
- Стронг, Джеремі. Нові пригоди Ракети на чотирьох лапах

Немає коментарів:

Дописати коментар