вівторок, 11 червня 2019 р.

Китайське мистецтво витинання


  10 червня бібліотекар бібліотеки – філії для дітей № 4 Дудка Марина запросила на майстер – клас «Китайське мистецтво витинання» (до року Китаю в Україні) малечу з пришкільного табору ЗЗСО № 14 та розповіла дітям багато цікавого про виникнення витинанок.
Назва походить від слова — "витинати", тобто "вирізати". Це орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями та ножем з білого або кольорового паперу. Вирізки з паперу почали розвиватися тоді, коли в побут прийшов папір. У Китаї це відбувалося в VII - XII сторіччях. Напередодні весни жінки оздоблювали свої оселі ажурними паперовими прикрасами «чуанхуа» («віконні квіти») та «сіхуа» («святкові візерунки»), на яких зображували квіти, виноград, метеликів, риб, птахів-феніксів. Китайські візерунки з паперу дуже різні, але при цьому мають єдиний, властивий тільки цьому виду народного мистецтва стиль. Сьогодні в Китаї жодне свято не відбувається без паперових прикрас та змагань досвідчених витинальників. Краса витятих ножицями чи маленьким ножиком картин вражала філігранністю і простотою виготовлення, тому недивно, що паперові прикраси стали популярними і в інших країнах. 

Дітлахи із завзятістю взялися до роботи, старанно вирізали квіти, метеликів, птахі. І хоча дитячі витинанки вийшли не зовсім схожі на китайські, діти отримали масу позитиву, а свої чудові вироби подарували друзям і бібліотеці.










Немає коментарів:

Дописати коментар