пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Міжнародний день джазу

 

  30 квітня з ініціативи ЮНЕСКО відзначається Міжнародний день джазу. Він був заснований у 2011 році на 36-ій сесії ЮНЕСКО на знак визнання внеску джазу в світову культуру.
  Джаз (англ. Jazz) — форма музичного мистецтва, один з легендарних музичних напрямів, витоки якого йдуть глибоко в афроамериканську народну музику і блюз, що з’явилося десь в 1910-і роки, імовірно в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США), досягло свого феєричного розквіту вже через пару десятиліть. Це був не просто синтез європейської та африканської культури, що отримав згодом повсюдне поширення, джаз з’явився як новітній фундамент для розвитку різних музичних напрямків на його базі, так і був цілком очікуваний, абсолютно самостійний і самодостатній стиль музичного мистецтва. Характериними рисами музичної мови джазу стали імпровізація, поліритмія, яка заснована на синкопірованих ритмах та унікальний комплекс прийомів виконання ритмічної фактури – свінг. Подальший розвиток джазу проходив за рахунок оволодіння джазовими музикантами і композиторами нових ритмічних і гармонійнх моделей.
     Потенційні можливості подальшого розвитку джазу в даний час досить великі, оскільки шляхи розвитку таланту і засобу його вираження непередбачувані, примножуючись заохочуваним сьогодні об'єднанням зусиль різних джазових жанрів. В даний час існує безліч різних стилів джазу: постбоп, ейсід-джа, смузі-джаз, сфайдо, Канзас-Сіті, кул, хард-боп, соул-джаз, фрі-джаз, ф'южн, кріейтів, джаз-мануш і ладовий джаз.
 

   Видатні джазові виконавці улюблені в усьому світі. Сьогодні, напевно, складно знайти в світі людину, яка б не знала про Луї Армстронга Дюка Елінгтона, майкла Девіса, Чарлі Паркера, Джона Колтрейна, Оскара Пітерсона, Біллі Холідея, Бенні Гудмена, Хербі Хенкока та багатьох інших.



Пропонуємо вам джазові композиції для прослуховування:

Луі Армстронг


Дюк Елінгтон


Елла Фіцджеральд



Аллан Холдсуорт



Ел Ді Меола






Немає коментарів:

Дописати коментар