четвер, 1 квітня 2021 р.

Майстер снів і казок


    Однією з найчарівніших країн, яку відвідує кожна дитина, є країна казок. І одним з неперевершених творців цієї країни є великий казкар - Ганс Крістіан Андерсен. Його казки знають і читають в усьому світі, а їх герої цікавлять малечу багатьох поколінь. У чому секрет успіху цієї людини? Автор сам дає відповідь: «Часто мені здається, немов би кожний дощатий паркан, кожна квітка говорять мені: «Ти тільки подивись на мене, і тоді моя історія перейде до тебе». Письменник віддавав перевагу називати свої казки «історіями», які ним були почуті і переказані нам.


     Ганс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в місті Оденсе у Данії. Все дитинство і юність письменника пройшли в бідності. Він носив стару полатану сорочку, дерев’яні черевики, взимку постійно хворів на застудні хвороби, тому що не мав теплого одягу. Батько мріяв дати сину освіту. Ганс закінчив гімназію, а потім навчався в Копенгагенському університеті. В 14 років Андерсен поїхав із Оденса в столицю. З 1835р. по 1872 р. письменник опублікував 156 казок, найвідоміші з яких - «Снігова королева», «Русалонька», «Соловейко», «Дюймовочка», «Кресало», «Пастушка і сажотрус», «Оле – Лукойє», «Дикі лебеді», «Гидке каченя» та інші. Особливу популярність отримала казка Ганса Крістіана Андерсена «Снігова королева». Це історія про дружбу двох маленьких дітей - Кая і Герди. Обидва вони з бідної сім'ї, і хоча не родичі, але при цьому люблять один одного, як брат і сестра. Одного разу Кая викрадає Снігова Королева, і відважна Герда відправляється на його пошуки. Твір багаторазово екранізований, а перший мультфільм за мотивами цієї книги був знятий у 1957 році. Казка «Дюймовочка» розповідає про пригоди крихітної дівчинки зростом не більше людського пальця, яка виросла в квітці. Але в один день її помітила і викрала жаба, яка вирішила, що вона може стати гарною парою для її сина. До переліку найкращих казок Ганса Крістіана Андерсена також варто внести «Русалоньку», «Свинопаса», «Принцесу на горошині», «Гидке каченя» та інші. 40 років він прагнув людям розповідати про добро і зло. Казки Г. К. Андерсена перекладені більш, ніж150 мовами світу.
             У день народження казкаря відзначається Міжнародний день дитячої книги. Він був започаткований у 1956 році. Також існує нагорода, яка має назву Золота медаль Ганса Крістіана Андерсена. Вона вважається найвищим досягненням у сучасній літературі в галузі дитячої літератури.











Немає коментарів:

Дописати коментар