середу, 13 лютого 2019 р.

Ще довго пам'яттю болітиме війна


Війна. Чужа. Неждана. Непотрібна.
Геройство. Біль. Дочасна сивина.
Прокляття чаша випита до дна.
Жорстока тиша  вибухоподібна.

      15 лютого виповнюється 30 років з дня виведення радянських військ з Афганістану. Цієї дати  відзначають день вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
    Що таке війна? Чому люди асоціюють це слово з лихом великого масштабу? Чому сьогодні, у ХХІ столітті ми продовжуємо чути про страхітливі факти, які доносяться до нас з екранів телевізорів, ЗМІ, Інтернету? Війни - найбільші трагедії в історії людства.

      Напередодні цієї дати у центральній дитячій бібліотеці зібралися члени клубу "Стежина" та дев'ятикласники  ЗЗСО №18 (кл. кер. Северин Л.М.) на вечір-спомин "Ціна чужої війни",  щоб зустрітися з учасником подій в Афганістані підполковником Коваленком Віктором Івановичем.
  Чи є у війнах переможці? Ні. У війнах не може бути переможців, бо всі в них переможені тим, що війна - це смерть, яка забирає найдорожче у людини  - її життя; бо війна - це каліцтво, як духовне, так і фізичне; бо війна - це справжнє пекло. Можна побудувати дороги, нові міста, зорати поле і посіяти зерно, підняти господарство, але примусити битися серце у мертвої людини - неможливо; залікувати зранену душу, не залишивши величезного рубця - неможливо; не бачити страхітливих снів, коли йдеш у бій і втрачаєш друга - неможливо. Про все це старшокласники спілкувалися з гостем, а також переглянули слайд-презентацію "Ти - вічний біль, Афганістан", підготовлену ведучою заходу провідним бібліотекарем Кунах Н.С. Наприкінці зустрічі присутні ознайомилися з літературою та фотографіями учасників афганських подій, подарованими бібліотеці у різні роки, представлених на виставці  "Обпалені афганською війною".






Немає коментарів:

Дописати коментар