понеділок, 11 січня 2021 р.

Не забувайте дякувати!

 

              Шановні читачі!

    Маєте хвильку часу - не гайте її задарма. Проводьте своє дозвілля раціонально! Пізнавайте нове! Пізнавайте з нами!
    Центральна дитяча бібліотека започатковує калейдоскоп незвичних свят та пропонує вашій увазі цикл віртуальних інформин. 11 січня відзначають Всесвітній день “спасибі ”.
   Міжнародний день “дякую” покликаний нагадати людям про цінність хороших манер, заснований за ініціативи ЮНЕСКО і ООН.
   Щодня люди вимовляють слово “дякую” безліч разів. Але не всі знають, як це слово з’явилося в нашій мові, що означає та наскільки потужну енергетику має. Колись давно люди навчилися складати букви, а їх - у слова. Слова набували сенсу. Вже тоді наші предки знали про їх вплив на людину. Наукові дослідження підтверджують, що почуття вдячності дійсно благодійно впливає на здоров’я.
   В українській мові сьогодні найбільш вживаними є два «вдячних» слова - дякую та спасибі. Більш прозорим для нас є походження і значення слова «спасибі». Два слов’янських слова «спаси боже» в процесі використання злились у цілісність.
   День “дякую” у багатьох країнах святкують із великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи акції, конкурси й інші розважальні заходи.
    Психологи вважають, що слово «дякую» має магічні властивості, може заспокоїти і зігріти своєю теплотою. А люди, які щиро дякують, дарують радість один одному, висловлюють увагу та передають позитивні емоції. Вираз подяки, на думку фахівців, покращує здоров'я як адресату, так і тому, хто виражає свої почуття. Сказані від щирого серця будь-якою мовою ці слова допомагають нам стати ближчими один до одного, передають енергію добра і світла. Слова вдячності створюють комфортну атмосферу, мотивують до плідної праці. Ними можна висловити привітність, пошану, визнання. В українській мові є багато способів висловити почуття вдячності красиво, емоційно, шанобливо. Файно дякую! Щиро дякую! Щиро вдячний! Сердечно вам дякую! Дуже дякую! Я дуже вам вдячний. Вельми вдячний!


    Цікаві факти про слово «дякую»:
– уперше вислів «дякую» зафіксовано у словнику-розмовнику, виданому в Парижі в 1586 році.
– за своєю етимологією слово «дякую» несе в собі знак народження, символ удачі, зв’язок землі і неба;
– з великих міст світу найввічливішим вважається Нью-Йорк - «дякую» тут найчастіше вимовляють. Найменш ввічливим вважається Мумбаї в Індії;
- слово «дякую» - одне з найуживаніших слів в міжнародній лексиці.
    Доброта неодмінно врятує світ, тому посміхайтеся і даруйте слова подяки улюбленим людям, родичам, друзям і всім, хто оточує вас. Пам'ятайте, «спасибі» - це слово - світлячок, що не втомлюйтеся гріти серця близьких вам людей. Не соромтеся подякувати мамі за приготований сніданок, випадковому перехожому - за те, що притримав перед вами двері, колезі – за надану послугу. Повірте, чим частіше ви будете дякувати, тим більше позитивних емоцій повернеться до вас.


      Тож дякуємо вам, наші допитливі читачі, за те, 

        що ви завітали на сторінку нашого блогу!

                                        

 

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар