вівторок, 5 січня 2021 р.

Новорічні історії з книжкової шафи

        

      

За вікном пролітає пухнастий сніжок, легенький морозець демонструє свої вишукані шедеври - візерунки прямо на шибках. У домівці затишно, а на душі тепло і приємно від читання улюблених книг у  новорічні свята...

     Взимку у селі всі господарські роботи закінчено, господарі лагодять сани, їздять до млина, готуються до Різдва. А попереду грудневі свята – Введення, Катерини, Андрія, Варвари, Миколая. У житті українців здавна побутували різні обряди, пов’язані з календарними святами. Їх виконання  мало на меті забезпечити добробут і щастя в хаті, високий врожай та плодючість худоби, відвести всіляке зло, передбачити майбутнє.   

   Різдво - веселе загадкове родинне свято. Є добре повіря, що в різдвяну ніч на землю спускаються янголи, коли на небі зявляється перша зірка. В кожній хаті вони залишають під ялинкою подарунок: мішечок щастя, жменьку здоров’я, шматочок везіння.

   Потім надходить Щедрий вечір (Меланки), далі - свято Василя з щедрівками, засіваннями оселі на щастя, на здоров’я. Про все це більш  можна  дізнатись  з наступних книжок: В.Скуратівський «Український рік»,  О. Воропай «Звичаї українського народу», Брати Капранови «Веселих свят».

   Багато українських та зарубіжних письменників у своїх творах знайомлять нас з чарівними новорічними дивами, з цікавими історіями, відкриваючи двері читачу у казковий, зимовий дивосвіт. Серед українських письменників, які зробили немалий внесок у розвиток різдвяного оповідання, можна назвати Степана Васильченка «Вечеря», Богдана Лепкого «Святий вечір на селі», Марка Черемшини «Коляда» та інших.  Та найяскравіше дух українського Різдва передає Микола Гоголь у творі «Ніч проти Різдва». Письменник з любов’ю описує обряди, побут і звичаї народу, доносить  до читача всю неповторну атмосферу свята. Оповідання повертає нас до тих часів, коли нечиста сила жила поряд із людьми, а проте, страшно боялася міцної руки українського козака. Перед нами образ коваля  Вакули - енергійного, розумного, його бояться злі сили, він зумів осідлати самого чорта, який повіз Вакулу за черевичками для Оксани. Інша  повість М. Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки» - дивовижна, казкова історія. Читач відкриває для себе світ стародавнього українського села, де творяться дива.

       Яскраво змальовує українське свято з новорічними пригодами Михайло Стельмах в повісті «Щедрий вечір», де біб  схожий на срібні монети.        Зворушливу історію про хлопчика, що заблукав в морозну ніч у лісі, та дивом врятувався розповідає Михайло Коцюбинський в оповіданні «Ялинка».     

  Будь-яка книга з серії про юного чаклуна стане прикрасою новорічних зимових
вечорів, коли так хочеться казок, магії, але саме події в’язня  Азбакану  «Д. Роулінг «Гаррі Поттер і в’язень Азбакану» припадають на Різдво, а це означає, що трапиться багато  магічного.

  Книга К. С. Льюїса «Лев, Біла Відьма і шафа»  -  різдвяна, зимова казка, розповідає про пригоди чотирьох дітей, які знаходять дивовижну шафу, що відправляє  їх в країну Нарнію,
повну пригод.

   

У книзі Ч. Діккенса «Різдвяна пісня» ставиться запитання, чи зможе людина така, як герой Скрудж – корислива, черства і самотня, змінити своє життя і
навчитися вигукувати: «Веселого Різдва усім!».

  Казка Є. Гофмана «Лускунчик та мишачий король» - 

одна з найулюбленіших багатьох поколінь.  Клара одержала подарунок, Лускунчика у подобі іграшкового солдатика, але він одразу зламався, однак стаються справжні дива, Лускунчик оживає і мандрує з Кларою дивовижними країнами. Ви теж отримаєте насолоду від цієї казкової мандрівки, у якій добро перемагає зло.

 

  Новорічні історії трапляються з героями казок датського письменника, найвідомішого казкаря Г. К. Андерcена у творах «Ялинка», «Снігова королева», Братів Грімм «Пані Метелиця» та багато інших.

    Дорогі друзі! Новорічні історії  можуть бути зовсім поруч - навіть у книжковій шафі... Зимові свята – час див, вони легко трапляються з героями книг, незважаючи ні на що! Тож читайте, мрійте, фантазуйте!

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар