четвер, 21 жовтня 2021 р.

Всесвітній день яблук


    В календарі  незвичайних дат 21 жовтня відзначається як  Всесвітній день яблук. З давніх-давен яблука в Україні цінують не тільки за красу і смак, але і за цілющі властивості.

   Сама яблуня родом з Малої Азії, звідки переїхала до Палестини і Єгипту, а звідти до Європи. Яблука – одні з найстаріших фруктів. За дослідженнями археологів яблука почали вживати в їжу близько 8 тисяч років тому. Неймовірно, але у світі число сортів і різновидів яблук сягає 8 тисяч.  Смакові та цілющі властивості яблука згадуються ще в рукописах, знайдених у єгипетських пірамідах і гробницях. Навіть комп’ютерна кампанія Apple Makintosh обрала своїм символом яблуко.

   Свято яблук почали відзначати у Великобританії в 1990 році.  У цей день у британців прийнято традиційно підкреслювати значимість яблук і фруктових садів,  влаштовуються щорічні веселі змагання.

      Яблуня - найпопулярніше фруктове дерево в світі.  Яблука є природним джерелом корисних речовин для здоров'я людини. Вони містять натуральний фруктовий цукор і багато корисної клітковини. Дослідження американських вчених показали, що яблука допомагають боротися з ожирінням та багатьма іншими хворобами, вони  нормалізують тиск, зміцнюють серце, забезпечують  організм енергією.

Цікаві факти про яблуко:

  •           Яблуко зображено на 80-ти офіційних гербах, символ яблука широко поширений у світі.
  •             Найбільший офіційно зареєстрований плід яблука важив 1,5 кілограма.

  •                В одному cередньому яблуці міститься 80 калорій.
  •                Давні вважали, що яблуко – символ пізнання.

  ·        Щоб отримати 1 літр яблучного соку, необхідно взяти 36 яблук.

  ·   Яблучний сік не має кольору і прозорий, як вода. При вичавлюванні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям, шляхом окислення.

                                        ·        Яблука не тонуть у воді, так як на 25 відсотків складаються з повітря. 

                                            ·        1 яблуко здатне замінити чашку кави.

    Яблука зміцнюють імунітет, покращують пам’ять, стан судин. Вони вважаються природним антиоксидантом, тому регулярне їх вживання сприяє профілактиці вірусних та інфекційних захворювань. А скільки всього чарівного, смачного, вишуканого можна приготувати з яблуками!

     Тож, смачного вам читання і міцного здоров’я!

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар