В календарі незвичайних дат 21 жовтня відзначається як Всесвітній день яблук. З давніх-давен яблука в Україні цінують не тільки за красу і смак, але і за цілющі властивості.
Сама яблуня
родом з Малої Азії, звідки переїхала до Палестини і Єгипту, а звідти до Європи.
Яблука – одні з найстаріших фруктів. За дослідженнями археологів яблука почали
вживати в їжу близько 8 тисяч років тому. Неймовірно, але у світі число
сортів і різновидів яблук сягає 8 тисяч. Смакові та цілющі властивості
яблука згадуються ще в рукописах, знайдених у єгипетських пірамідах і
гробницях. Навіть комп’ютерна кампанія Apple Makintosh обрала своїм символом
яблуко.
Свято
яблук почали відзначати у Великобританії в 1990 році. У цей день у британців прийнято традиційно
підкреслювати значимість яблук і фруктових садів, влаштовуються щорічні веселі змагання.
Яблуня - найпопулярніше фруктове дерево в світі. Яблука є природним джерелом корисних речовин для здоров'я людини. Вони містять натуральний фруктовий цукор і багато корисної клітковини. Дослідження американських вчених показали, що яблука допомагають боротися з ожирінням та багатьма іншими хворобами, вони нормалізують тиск, зміцнюють серце, забезпечують організм енергією.
Цікаві факти про яблуко:
- Яблуко зображено на 80-ти офіційних гербах, символ яблука широко поширений у світі.
- Найбільший офіційно зареєстрований плід яблука важив 1,5 кілограма.
- В одному cередньому яблуці міститься 80 калорій.
- Давні вважали, що яблуко – символ пізнання.
·
Щоб отримати 1 літр яблучного соку, необхідно взяти 36
яблук.
· Яблучний сік не має кольору і прозорий, як вода. При
вичавлюванні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям,
шляхом окислення.
·
Яблука не тонуть у воді, так як на 25 відсотків
складаються з повітря.
· 1 яблуко здатне замінити чашку кави.
Яблука зміцнюють імунітет, покращують пам’ять, стан судин. Вони вважаються природним антиоксидантом, тому регулярне їх вживання сприяє профілактиці вірусних та інфекційних захворювань. А скільки всього чарівного, смачного, вишуканого можна приготувати з яблуками!
Тож, смачного вам читання і
міцного здоров’я!
Немає коментарів:
Дописати коментар