середу, 24 червня 2020 р.

Конституція – правовий оберіг держави


Ми вірим в майбутнє твоє, Україно! –
говорять сьогодні дорослі й малі. –
Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас – єдина,
немає такої, як ти, на землі.”

    Ми живемо у незалежній країні, ім’я якій Україна. Всі ці роки – роки нашого воскресіння, єднання, осмислення своєї долі й історії. А перед ними були століття, якими українці йшли до своєї держави. Найвищий закон утверджує багатовікове прагнення українського народу до незалежності і власної держави. Прийняття Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України.
  День Конституції - це національне свято багатьох країн світу. Українці святкують його 28 червня.
      Конституція України складена протягом століть з гетьманської мудрості та звитяги, полита кров’ю героїв, освячена честю українських воїнів, – це спадок, який береже наше право на вільне та гідне життя у рідній країні. Наша країна має багатовікову історію конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще на початку XVIII століття – в 1710 році і за оцінками істориків, стала однією з перших європейських конституцій Нового часу.
     Сучасна історія Конституції України розпочалася 28 червня 1996 року. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави і повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.
    ЯК ВИНИКЛО СВЯТО
   День Конституції України — це державне свято, історія якого почалася з 1996 року та супроводжувалась довгими обговореннями та дебатами. Тоді, у ніч на 28 червня, парламент прийняв Конституцію незалежної України.
ІСТОРІЯ  ПРИЙНЯТТЯ  КОНСТИТУЦІЇ  УКРАЇНИ
  У 1996 році створили спеціальну парламентську комісію під керівництвом депутата Михайла Сироти, якого вважають одним з «батьків» Конституції.  Розгляд документа у Верховній раді почався 27 червня, а контролював процес особисто тодішній Президент Леонід Кучма. В ту ніч дискусія депутатів тривала протягом 23 годин, з 27 по 28 червня.  Після ухвалення Конституції Парламентарій урочисто вніс до зали синьо-жовтий державний прапор, тоді ж в українському парламенті вперше пролунав національний гімн України.
Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.
ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ
   Традиційно,  в День Конституції України вулиці прикрашають національними прапорами та патріотичними плакатами. Також лунають урочисті промови, привітання перших осіб держави та членів інших країн.
Попередники сучасної Конституції:
1. Конституція Пилипа Орлика – 1710 рік.
2. Конституція УНР –29 квітня 1918 року.
3. Мала конституція ЗУНР – 13 листопада 1918 року.
4. Тимчасова Конституція Карпатської України – 15 березня 1939 року.
Цікаві факти про Конституції світу:
    Конституція Сан-Марино вважається найстаршою з чинних конституцій (1600 рік);
    Конституція Індії є найбільшою у світі (395 статей, 12 додатків, 500 правок, 117400 слів);
    Найменшою є конституція у США;
    У Великій Британії та Ізраїлі немає конституцій, є лише тимчасові акти та закони;
    У Конституції Еквадору закріплені права не лише громадян країни, а й навколишнього середовища, як екосистеми;
    У Лівії конституцією офіційно затверджено Коран;
    Конституція Польщі є першою реально чинною в Європі (1791 рік)
    В  2011 році була презентувала перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, на яких вручну було написано понад 9 тисяч букв – кожна не більше 1 мм. Але мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Книга важить всього 15 г. Автор – художник-графік – Ігор Степанов – витратив на її створення близько двох місяців.
   Вітаємо з Днем Конституції України! Щиро бажаємо миру, єдності, злагоди, мудрості, любові до рідної  землі та культури!
       
                                          


                                      





Немає коментарів:

Дописати коментар