четвер, 27 травня 2021 р.

27 травня – свято шанувальників полуниці

    Ви ніколи не задавалися питанням: чим пахне полуниця? Для когось це запах літа, у когось її аромат асоціюється із дитинством, а комусь нагадує про рідну домівку, біля якої росте ця надзвичайно смачна ягода.  

 Її назва походить від латинського слова «fragaria vesca», що в перекладі означає «запашний», «ароматний». Але це далеко не найголовніша чеснота червонобокої красуні. Перед лікувальними властивостями полуниці знімали шляпи ще у давнину. Бо за вмістом вітаміну С ягода поступається тільки чорній смородині. У п’яти полуницях середнього розміру вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти більше, ніж у малині й винограді. Якщо щодня їсти ці ягоди, зміцнюються імунна система й стінки судин.


Учені провели аналіз на виявлення корисних властивостей різних ягід і фруктів. В результаті було встановлено, що полуниця є потужним антиоксидантом . Полуниця у 2 рази корисніша ніж слива, апельсин і виноград, в 3 рази - ніж ківі й грейпфрут, у 6 разів - ніж яблуко й диня.
    Хто ж не любить полуниць? Звісно, що це риторичне запитання, адже ми не знаємо жодної людини, котра б не любила цих спокусливих ягід. Незалежно від віку, статі чи місця проживання, якщо Ви хоч раз куштували цю ягоду, то щороку з нетерпінням чекатимете початку полуничного сезону, щоб встигнути насолодитися сповна. Яскравий смак, неповторний аромат, ніжна солодкість, підкреслена полуничною кислинкою, це те, що робить ягоду незамінною і в кулінарії. Вона додає особливого шарму випічці, слугує окрасою тортів і тістечок, звичайні салати. перетворює на шедеври ресторанного рівня, а полуничне морозиво, лимонади і коктейлі стають справжніми символами літа. Полуницю на наш континент привезли з Південної Америки тільки в кінці 18 століття. Але найближчу сестру цієї рослини – лісову суницю – наші предки збирали з давніх давен. Вчені з’ясували, що від кольору ягід залежить наявність корисних речовин. Чим яскравіше полуниця, тим більше там міститься вітамінів.

Чому полуниця корисна?

 

   Полуниця позитивно впливає на настрій. Вона стимулює вивільнення серотоніну, який відповідає за відчуття благополуччя та розслаблення. Також ягода багата на вітамін С, що робить її особливо корисною для імун
ної системи. З цієї ж причини полуниця сприяє травленню і покращує переварювання крохмалистих і білкових продуктів. Полуниця допомагає при деяких типах анемії. Таку її роль забезпечує високий вміст фолієвої кислоти, яка необхідна для синтезу гемоглобіну. Також ця кислота допомагає поліпшити пам'ять і концентрацію.
    Корисною полуниця є і для серця – вітамін С і антоцианідіни, захищають артерії від пошкодження та допомагають запобігати тромбам.
Цікаві факти про полуницю
   Такої рослини, як «полуниця», не існує. Насправді це суниця деяких видів, просто дуже велика. Найчастіше те, що називають полуницею, насправді є садовою або зеленою суницею.

   Найбільша ягода, коли-небудь виявлена, важила близько 250 грамів, а її діаметр сягав майже 30 сантиметрів.
   Найбільше в світі полуниці вирощується в США. Тільки в штаті Каліфорнія щорічно збирають більше мільярда тонн врожаю цієї ягоди.
    У народній медицині полуницю рекомендують вживати при головних болях, так як у неї містяться в невеликих дозах ті ж речовини, що і аспірин.
   Незважаючи на солодкий смак, в полуниці міститься менше цукру, ніж у самому кислому лимоні
  Регулярне вживання в їжу цієї ягоди сприяє природному відбілювання зубів.
   200 грамів стиглої полуниці допомагають нейтралізувати нервовий стрес і заспокоїтися.
    Шкіра полуниці дуже ніжна, і навіть бережна миття у воді здатна її пошкодити. Тому мити її треба безпосередньо перед тим, як з’їсти, інакше вона встигне зіпсуватися.
    Всього в світі зараз культивується близько 300 різних видів цієї ягоди.
    А для найсмачнішого святкування Дня полуниць завітайте на сайт Picante Cooking, де знайдете рецепти з полуницею, що здатні задовольнити смаки навіть найвибагливіших гурманів.
    Нумо насолоджуватися полуничним сезоном вже сьогодні!

Зі святом вас, шанувальники полуниць!


Немає коментарів:

Дописати коментар