четвер, 13 травня 2021 р.

Квітка-душа

    Миколаївський розпис – вид декоративно-ужиткового мистецтва нашого краю, який поступово наразі відроджується. Відомо, що він використовувався спочатку на речах, що мали практичний вжиток, а не тільки слугували предметом естетичної насолоди з метою оздоблення побуту людини. У його предковічних образах, зручних формах і різноманітних образах орнаменту містяться символи чарівної природи, закодовані перипетії нашої історії, віддзеркалюються доброта і щедрість душі наших пращурів.

    Доторкнутися до цього автентичного народного промислу та самостійно спробувати його відтворити в центральній дитячій бібліотеці мали нагоду члени народознавчого клубу «Стежина», учні-читачі 5-го та 8-го класу ЗЗСО №18 (кл. керівник Рогачова Г. В.). Провідні бібліотекарі читального залу Кривенко В. В. та Кунах Н. С. розповіли про характерні особливості Миколаївського розпису та його знаковість. А запрошена на захід Лагода Анжела Петрівна, талановита художниця, викладач початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу «Alpha generation Kids Club», майстриня, яка активно займається його відродженням, навчала присутніх техніці виконання орнаментальних мотивів та поділилася цікавими розповідями щодо традицій цього давнього розпису. Юні художники ознайомилися також із виставкою робіт з Миколаївського розпису "Смарагдовий дитинства край" вихованців гуртків центру позашкільної роботи (керівник Головко М.М.), що нині діє у дитячій бібліотеці. 

  Культура нашого народу - наче квітка - розквітає, щоб подарувати всім радість. По закінченню заняття у кожного на зеленому тлі вмить замайоріли яскраві дивовижні квіти, що крізь століття милують око, та нагадуючи про наших славних пращурів. Сподіваємося, що й надалі будуть прославляти славні традиції нашого народу.

































Немає коментарів:

Дописати коментар