четвер, 14 травня 2020 р.

Європа - наш спільний дім


  День Європи  в Україні святкують щорічно кожної третьої суботи травня.  Це свято відзначається в нашій країні на державному рівні з 2003 року згідно з Указом Президента "Про День Європи". Цього року День Європи в Україні припадає на 16 травня.  У цей день  традиційно відбувається багато різноманітних  заходів у столиці та інших українських містах.

  Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.
  Що ж ми знаємо про Європейський Союз?
  Він був створений у 1992 році. До нього входять 28 країн. Населення Євросоюзу складає близько 507 млн. чоловік. Столицею Євросоюзу є Брюссель. Національні держави, що входять до його складу, разом з тим, залишаються незалежними та суверенними.
   Спершу Євросоюз був заснований шістьма країнами (Франція, Італія, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Люксембург), але після цього відбулось сім етапів послідовного розширення ЄС.   Європа має єдину свою валюту – євро, яка введена в обіг 1 січня 2002 року. ЄС дав можливість забезпечити мир, стабільність у країнах Європи. ЄС бере активну участь у миротворчих операціях та операціях підтримання миру. Особливу роль ЄС відіграє у захисті навколишнього середовища. Символом  досконалості, повноти і єдності є прапор Європи, на  якому  зображено 12 золотих зірок, що символізують солідарність і гармонію між народами. Європейський гімн – це гімн не лише Євросоюзу, а й усієї Європи. Без слів, універсальною мовою музики, він виражає ідеали свободи, миру та  солідарності.
   Україна, звичайно, держава європейська. Навіть географічний центр Європи знаходиться поблизу с. Ділове Рахівського району Закарпатської області. Якщо ми поглянемо на карту, то побачимо, що  Україна - одна з найбільших країн Європи. ЇЇ територія становить 603, 7 тис. кв. км. Довжина кордону становить 7700 км. Наша Батьківщина межує з сімома країнами (Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою). Південну частину омивають води Чорного і Азовського морів.
   Україна, маючи великий природний, економічний, культурний, інтелектуальний потенціал, спроможна посісти належне місце серед народів Європи і світу в цілому. Кожен повинен пам’ятати, що настав час, коли все залежить від спільної взаємодії та співпраці громадян держави Україна – дорослих і молоді. Майбутнє залежить від кожного з нас!
    Цікаві факти про країни Європи:
-Всього на європейських просторах розташовано 50 незалежних держав.
-Тільки три країни мають території і в Європі, і в Азії одночасно - Казахстан, Росія і Туреччина.
-Цілих 19 європейських країн не мають прямого виходу до моря.
-Найменшою незалежною країною в Європі є Ватикан. Є і інші карликові держави - Монако, Ліхтенштейн, Люксембург, Сан-Марино і Андорра.
-14 держав Європи повністю розташовані на островах, і не мають ніяких материкових володінь.
-Найпівнічнішою країною Європи можна вважати Норвегію.
-Найвідвідуванішою країною Європи є Франція, а найбільш відвідуваним містом - Париж.
-На європейських просторах збереглися реліктові тропічні ліси. Велика їх частина розташована на території Боснії і Герцеговини.
-Найстарішою країною Європи є Болгарія. Навіть її назва не змінювалася вже протягом 14 століть.





















Немає коментарів:

Дописати коментар