неділю, 14 березня 2021 р.

Міжнародний день числа ПІ

     Число ПІ — математична константа (3,1415.), що виражає відношення довжини кола до довжини його діаметра. Пі (літера) (Π, π) — грецька літера.
     14 березня у світі щорічно відзначається одне з самих незвичайних свят - Міжнародний день числа «Пі». Чому День числа ПІ святкують 14 березня? Березень – третій місяць року, а число ПІ має приблизне значення 3,14. Звідси й зявилася дата святкування. Вперше День числа «Пі» відзначили в 1988 році в науково-популярному музеї Експлораторіум в Сан-Франциско. Придумав це свято роком раніше фізик з Ларрі Шоу. В першу чергу свято придумане для того, щоб проінформувати громадськість про історичні факти даного вимірювання та внести конкретику в знання всього світу про число «Пі». Також День числа «Пі» відзначають для залучення уваги громадськості до важливості питання про математичному навчанні, хоча б на елементарному побутовому рівні, і використання математичних знань у повсякденному житті. Цікавим також є той факт що саме 14 березня 1897 року народився Альберт Ейнштейн.
Цікаві факти та історія числа «пі»          
     Людина немов запрограмована, щоб постійно шукати закономірності у світі який нас оточує. Це єдиний спосіб, яким ми можемо надати сенс світу і самим собі. Саме тому досі безліч вчених мізкують над обчисленням славнозвісного числа «пі».
1. Число «пі» також називають «круговою константою» або «константа Архімеда». Сьогодні «пі» найвідоміша математична константа в світі.
2. Люди вивчають число «пі» вже протягом майже 4000 років. Історія числа «пі» сягає 2000 року до н.е., вавилоняни вирахували його як 3,125, а в стародавньому Єгипті його обчислювали як 3.143.
3. Символ числа «пі» (π) регулярно почали використовувати в математичному сенсі лише останні 250 років.
4. Ми ніколи не зможемо точно виміряти окружність або площу кола, тому що ми ніколи не зможемо точно визначити значення числа «пі» оскільки воно є ірраціональним числом, а це означає його цифри розраховуються безкінечно.
5. Якщо розрахувати окружність Землі з використанням числа «пі» заокругленого до дев'ятого знаку після коми, помилка в результаті обчислення буде не більшою за 0,57 см на 30 000 км.
     Традиції на День числа "Пі"
   Традиційно цього дня випікаються торти круглої форми, а також пироги та інші кондитерські вироби.
   Проходять конкурси на ідеальне кругле творіння. Одним з головних критеріїв для участі у конкурсі є розміщення числа «Пі» у центрі свого шедевра.
    Особливу шану це свято має у математиків і фізиків. В цей день вони збираються за круглими столами та ведуть обговорення відносність даного незвичайного числа.


Читайте! Дізнавайтесь більше!



Немає коментарів:

Дописати коментар